2012. január 13., péntek

A SUSZTER TAROLT A BAFTA HOSSZÚ LISTA JELÖLÉSEN

Várható-e Oscar-eső? A Budapesten forgatott Suszter egyre szebben muzsikál – most épp 16 BAFTA-jelölést kapott. Örömünkre a szereplőgárádában magyar színészek nevei is feltűnnek – Csuja Imre, Kállóy Molnár Péter és Mucsi Zoltán - nem kisebb nevek mellett, mint Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy, John Hurt, Toby Jones, Toby Jones, Mark Strong, Benedict Cumberbatch, Ciarán Hinds, David Dencik és Kathy Burke.

A film eseményeiben a hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt (Gary Oldman) visszahívják az angol hírszerzéshez. Úgy tűnik, kettős ügynök, úgynevezett vakond vette be magát a Körönd kódnevű székhelyük falai közé, hogy Angliát végső veszélybe sodorva a szovjetek számára kémkedjen – leleplezése tehát mindennél fontosabb. Smiley a múlt és jelen hihetetlenül kusza és rejtélyekkel teli eseményei között kutatva próbál tényekre találni. Elrejtett dossziék, szétzúzott életek szégyellt emlékei, halálosan veszélyes kémek alkotják munkája gerincét mindaddig, míg egy kiugrott ügynök, Ricki Tarr (Tom Hardy) fel nem tűnik. Segítségével lassan kiderül, hogy az áruló a Körönd felső vezetésének öt, megingathatatlannak tűnő tagjai közül az egyik. Ők az ambíciózus Percy Alleline (Toby Jones – A rítus, A köd, Elizabeth) – Suszter kódnévvel; a nagyformátumú, közkedvelt Bill Haydon (Colin Firth – A király beszéde, Mamma Mia!, Bridget Jones naplója) Szabó kódnévvel; a kőkemény Roy Bland (Ciarán Hinds – Harry Potter és a halál ereklyéi) Baka kódnévvel; a „kis magyar” Toby Esterhase (David Dencik) Szegényemberként; és Smiley maga. Hogy közülük ki a Kém, még rejtély..


A részben Budapesten forgatott SUSZTER, SZABÓ, BAKA, KÉM John le Carré Árulás című világhírű regénye alapján készült.
John le Carré (több mint 20, világhírű regény szerzője) tapasztalata adja remekbe szabott könyveinek ívét: korábban a Brit Titkosszolgálat (MI5 és MI6) beépített ügynökeként a hidegháborúban működött. Páratlan hitelessége az akkor szerzett felejthetetlen élményeiből, tapasztalataiból adódik, néhány író volt csak képes a kémek világát olyan mértékben megérteni és visszaadni, mint ő.

Az idei BAFTA-jelöléseket (British Academy Film Awards)
a napokban hozták nyilvánosságra. A részben Budapesten forgatott Suszter, Szabó, Baka, Kém zsebelte be a legtöbb, 16 jelölést, melyek közül a legfontosabb kategóriák a Legjobb film, Legjobb rendezés, Legjobb operatőr, Legjobb vágás, Legjobb férfi főszereplő (Gary Oldman), Legjobb férfi mellékszereplő (Benedict Cumberbatch) és a Legjobb női mellékszereplő (Kathy Burke).

Elképzelhető-e, hogy idén ez lesz az a film, amely a semmiből az Oscarra tör? Elképzelhető, hogy magyar szereplőink ott lehetnek az Oscar Gálán? 

Ha igen, - a díjeső, akkor sok más a BAFTA által elismert filmet követhet a Legjobb film és sok más jelölésben, ilyenek például a „Vágy és vezeklés”, az „Egy lányról”, illetve „A felolvasó”. Általában egy brit film mindig bekerül az Oscar-listába, ez a két szavazó csoport közti átfedés miatt lehetséges. Az akadémia 6000 tagja közül 500-an egyben BAFTA-tagok is. Ez a teljes létszám 8%-át teszi ki – ami igencsak jelentős, hiszen ahhoz, hogy egy film bekerüljön az Oscar-listába 5%-nak kell megjelölnie első helyen a filmet.
Jelenleg az év legelismertebb brit filmjének tartják a Suszter, Szabó, Baka, Kém -et ez további sikereket generálhat.  Azonban van még egy film, ami szintén 16 BAFTA-jelölést szerzett ez a „My Week with Marilyn”, ám a Suszter, szabó, baka, kém előkelőbb helyen végzett a szavazók listáján.

A Suszter, Szabó, Baka, Kém eddig több mint 20 millió dolláros bevételre tett szert az Egyesült Királyságokban. Ha amerikai viszonylatban nézzük és ott nem olyan régen kezdték vetíteni – a népesség arányát figyelembe véve - ez 100 millió dollárnak felel meg, azaz a filmet óriási népszerűség övezi és övezheti. Az erős kritikák és a karácsony környékén az USA művész mozijaiban szerzett hihetetlen bevételek „Oscar-gyanús” filmmé tették. Az amerikai forgalmazónak (Focus) az elmúlt 11 évben kilenc filmjét jelölték a Legjobb filmnek. A legtöbbjüket decemberben mutatták be, így befértek az Oscarra jelöltek közé. A kezdeti korlátozott kópiaszám után, megemelték és 809 filmszínházban vetítik a Suszter, Szabó, Baka, Kémet az Egyesült Államokban. A megjelenés időzítése rendkívül fontos, hiszen a az Akadémia tagjai mostanában adják le a szavazataikat a jelöltekre.

Január 26 -tól a Mozikban!