2012. február 28., kedd

Pumukli 50 vagy 125 éves?


Ki ne emlékezne a vörös hajra, a szinte már riogató, de még is kedves kacajra!

1962. február 21-én debütált a rádióban, hangjátékként, akkor még csak elmondásból tudták, vörös hajú rosszcsont, a Spuk in der Werkstatt (azaz Kísértet a műhelyben) címmel. A tévé sorozatot a nyolcvanas években film is követte. Értelemszerűen mindegyikben főszerepet játszott a kísértetet utánzó kacaja miatt összetéveszthetetlen kobold.

De hány éves is valójában Pumukli? A hetvenes évek egyik epizódjában 83 esztendősnek vallotta magát – azaz mostanában olyan 125 körül járhat?!

"Eder mester asztalosműhelyében a sok szerszám, festék és ecset között hogy, hogy nem egyszer csak életre kel egy piciny apró fiúcska, Pumukli. Vörös haja égnek áll, rettentő kíváncsi és rettentő neveletlen. Eder apó kénytelen kezelésbe venni, az egyébként csak számára látható kis emberke nevelését. A műhely látogatói, a szomszédok és barátok csak bizonyos tárgyak gyanús "önmozgását", érthetetlen jelenségeket vesznek észre, de arra senki sem gondol, hogy mellettük, felettük, alattuk, rajtuk egy pici manócska ugrál, bujkál. Pumukli felfedezi magának a világot, megismerkedik a macskával, egérrel, tűzzel és vízzel, autóval, de elkíséri a mestert a hegyekbe, a horgászatra, és megtanulja, mi az hogy zene, mi az, hogy segítség, mi az hogy karácsony. "