2012. szeptember 5., szerda

Újrafestett valóság - egy rendhagyó kiállítás megnyitója

Újrafestett Valóság címmel nyílt rendhagyó kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

Szeptember 4-én volt a megnyitója az Újrafestett Valóság címet viselő kiállításnak, melyet már nagyon vártam. Izgalommal töltött el és a legnagyobb tisztelettel, hogy olyan művészek munkái is bekerültek a Nemzeti Galériába, akiknek az alkotás, - mi épp egészséges emberek azt gondolnánk, hogy egy küzdelem. De mikor megismertem őket, akkor rájöttem, hogy mint minden művészeti ág - legyen az zene, irodalom, vagy képzőművészet felszabadít és kiragad a napi életünkből. Elrepít egy másik világba, ahol nem számít ki vagy, vagy éppen ki lehetnél csak Te a vászon és az ecset a lényeg, és megszületik a csoda az Alkotás!

Felemelő és boldogsággal teli ünnep volt a tegnap délután, a művészeket körberajongták és egy - egy percre megállt az idő!

A kiállításra bátran mondhatjuk, hogy Kortárs Sokszínűség, mely a Magyar Nemzeti Galériában szájjal, lábbal festő, illetve más fogyatékossággal élő és ép képzőművészek közös alkotásait mutatja be, a példátlan összefogás keretében valósult meg - az idén 35 éves jubileumát ünneplő Mozgássérültek Budapesti Egyesülete, a Magyar Nemzeti Galéria és a Poli-Farbe magyar festékgyár közös összefogása. 

A tárlat a Magyar Nemzeti Galéria immáron három éve elkezdett Esélyegyenlőségi programjának keretén belül valósult meg, amelynek tavalyi állomása a Privát labirintusok című, autizmussal élő alkotók és a kortárs magyar képzőművészet meghatározó képviselőinek alkotásait mutatta be. A jelen kiállítás célja, hogy rávilágítson társadalmunk sokszínűségére és bebizonyítsa: amennyiben a többségi társadalom azonos feltételeket biztosít a mozgássérültek számára, akkor ők is képesek maradandót alkotni és értékeket teremteni.
A kiállító művészek között találjuk a magyar kortárs képzőművészet szereplőit: Fürjesi Csabát, Gyarmati Zsoltolt, ef Zámbó Istvánt, Hámori Anettet, Hervé-Lóránth Ervint, és részt vesznek olyan tehetségek is, mint Orr Máté, Sütő Róbert és Brauer Ildikó.

A kiállítás szeptember 5. és október 14. között tekinthető meg a Magyar Nemzeti Galériában.

Így készült:

Kormos László lábbal festő művész
Kalmár Zsuzsa szájjal festő művész
Fotók a megnyitóról:

Interjú Kormos László lábbal festő művésszel.
Interjú Kalmár Zsuzsa szájjal festő művésszel.
A kiállítás védnöke Soltész Miklós, szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár megnyitja a kiállítást.
Herve - Lóránth Ervinnel kiállított festménye előtt. (Kosaras Renáta Kortárs Retikül műsorvezető)