2014. február 10., hétfő

A BAROKK! örök

Jelmezes élményparti a Szépművészeti Múzeumban. Impozáns díszletek, hatalmas terek, modern zene és egy letűnt kor megidézése? Nem, ez kivételesen nem a 90-es évek Rómeó és Júliája, nem is Baz Luhrmann Gatsby feldolgozása, hanem a Szépművészeti Múzeum új kezdeményezése az intézmény páratlan barokk-rokokó tárlatának búcsúztatója apropóján.

A Caravaggiótól Canalettóig kiállítás egy jelmezes partival int búcsút a nagyközönségnek, február 15-én, Valentin nap másnapján. 


A parti vendégeivel szembeni elvárás korántsem bonyolult: öltözzenek jelmezbe, személyesítsék meg a barokk életérzést a saját olvasatukban, modern eszközökkel, akár csupán egy-egy különleges kiegészítő bevetésével. Hiszen állítólag a “művészettörténet is sokkal jobb móka, ha a divat szemüvegén át nézzük”.
A korra jellemző szabályok és azok áthágásának viszonya a túlburjánzó ötletgazdagság és a barokkos túlzások forrása. A barokk látványos, kimeríthetetlen és mindig aktuális, így tökéletes kiindulási pont egy jelmezes partihoz.

A jelmez- és kiegészítő-opciókat tekintve az időzítés sem lehetne jobb, hiszen az elmúlt ősszel a divatvilág is belehabarodott a barokkba és az újrafelfedezés jegyében a minimál-mánia kellős közepén felütötték fejüket a bársonyzakók, a súlyos aranyszínű bizsuk, a méretes kőstrasszok és hosszú pihenőt követően a fehér bőr kultusza is új erőre kapott.
A többi már csak választás és ízlés kérdése.

Ki ne játszott volna el a gondolattal, hogy milyen lehet végigvonulni hatalmas, márvánnyal bélelt, oszlopokkal szegélyezett tereken, maszkok vagy legyezők mögé rejtett arccal?
Időutazás? Huncut mágia? Parti-kuriózum?

Február 15-én, a csillámpor éjszakáján ez is kiderül.

BAROKK!
Jelmezes party a Szépművészeti Múzeumban
2014. február 15., szombat, 21:00-2:00

A parti vendégei éjszakai tárlatnézés keretében az utolsók között láthatják az év egyik legmeghatározóbb kiállítását.