2012. február 23., csütörtök

Az ÉvÉkszere 2012

A PannonArts Galéria idén is meghirdette az ÉvÉkszere pályázatot. Izgalmas és rendkívül sokszínű anyag jött össze. A klasszikus ékszer alapanyagokon kívül, újrahasznosított anyagokból betonból, papírból, műanyagból, textilből is készültek ékszerek. Ötvenöt alkotó több, mint száz munkájából lett kiválasztva az év ékszerét, Vékony Fanni Keresztszemes névvel illetett bross alkotása.

Vékony Fanni a hagyományos népi formakincset szolgaian másolja, de egy múlt idéző meghitt hangulat tükröződik a tárgyat alkotó kemény anyag érzékeny megmunkálásában. Felhasználja emlékeit, átülteti saját formanyelvére s így kortárs művészeti értékként születik újjá a kemény műanyag. A brosst díszítő piros gömböcskék áthelyezhetők, így a minta megváltoztatható a viselő szándéka szerint. Kortárs anyaghasználata, interaktivitása és a népi motívumok XXI. századi reflexiója az, ami ezt az ékszert az  Év Ékszerévé teszi 2012-ben. 
Az év pályakezdőjének díját Smid Eszter kapta Forinvirág gyűrűéért. Egykori egyforintosokból készült gyűrű újra gondolja a már forgalomból kivont pénzérméket.
Smid Eszter  Forinvirág gyűrű

Vékony Fanni Keresztszemes bross