2012. szeptember 11., kedd

Várfok Galéria kiállítás megnyitó

A Várfok Galéria - augusztusi, nyári szünetét követően - 2012. szeptember 13-án kezdi meg az új szezonját Herman Levente festő kiállításával a Várfok Galériában 19 órakor.

Herman Levente (1976, Marosvásárhely / RO) 2007-ben csatlakozott a Várfok Galéria állandó művészköréhez. A szeptemberi tárlat a negyedik egyéni kiállítása lesz a Várfok Galériában, miközben csak idén több jelentős meghívás színezi tovább a művész pályáját. 2012 tavaszán egy majd 1000 nm-es kiállítótérben, az újonnan felavatott pécsi Zsolnay Negyed szívében húzódó m21 Galériában állított ki, a nyár folyamán a csíkszeredai (RO) Pál Galériában, a kolozsvári (RO) Korunk Stúdiógalériában, illetve a tolcsvai Waldbott Kastélyban állították ki műveit. A Várfok Galéria-beli kiállítást követően késő ősszel Milánóban (I), az Edward Cutler Galleryben kerül bemutatásra az ottani tárlatra készülő speciális válogatás, lehetőséget nyújtva Hermannak az olasz közönség előtt megmutatkozni.


A Várfok Galériában bemutatásra kerülő kiállítási anyagot tekintve az elmúlt félévre tehető ama új irányvonal kirajzolódása, mely jelenleg leginkább jellemzi Herman Levente festészetét. Művein egyre határozottabb helyet kezdtek elfoglalni konkrét ruhaneműk sora, egy új ruhatár elemeiként, ám az „életre kelt" ruhaneműk mellőzték a konkrét emberi testet. Herman eljátszott a gondolattal, miszerint jelenkori társadalmunk kényszeres, habzsoló, pazarló fogyasztási szokásaival ellentétben, képein a főszerepet olyan tárgyak, nevezetesen ruhák kapják, melyeket elméletben egyszer valaki már kiselejtezett, ám továbbra is létező dolgokként foglalnak helyet a Földön - így kelt életre a Second Hand ciklus, melynek részét képezi a mostani kiállítási anyag is.

Az Autóportrék némi nyelvi áthallással és szójáték révén történő visszautalással az önarcképek műfaját idézik: a képen megörökített, kissé plakátszerű beállítással középpontban feltűnő autókon, buszokon, kis teherszállítókon és egyéb járműveken az idő vasfoga komoly nyomokat hagyott; magányukban, csendben mégis remény sugárzik belőlük, itt-ott a néző felfedezhet különböző életjeleket... Nem pusztán portrékról van szó, hiszen a sorozat első körben elkészült néhány darabja tükörként funkcionált a festő lelke számára, aki a továbblépés, újrakezdés szellemében az út, a mozgás, a haladás gondolatára az autó motívumára asszociált. A „másodkézből" történő származásra való utalással Herman esélyt ad arra, hogy egy kidobott, kiégett, felújításra szoruló tárgy újra életre keljen és hasznossá váljon, entitásként visszatérjen eredetileg meghatározott működéséhez. Herman új kiállítási anyaga egyben időutazásra is invitálja a nézőt, hiszen a XX. század elejétől egészen mostani modellek sorát fedezhetjük fel a kimúlt járművázak maradványai között - talán saját magunkéra is rátalálunk e rengeteg autóportré sűrűjében. A sorozat első darabjaiból három egy egyesült államokbeli magánmúzeumba, a 21c Museum (Louisville, Kentucky) került, ahol egészen januárig kettő közülük ki lesz állítva mint kiemelkedő új szerzemény.

Megnyitó:
VÁRFOK GALÉRIA
1012 Budapest, Várfok u. 11.
2012. Szeptember 13., CSÜTÖRTÖK 19 - 21 óra között.
A kiállítást Zakariás István festő nyitja meg 19 órakor.
A kiállítás nyitva:
2012.09.14 - 2012.10.13., kedd-szombat 11 és 18 óra között.