2012. szeptember 12., szerda

Várfok Project Room Kiállítás megnyitó

A Várfok Project Room az őszi évadot egy pályakezdő fotográfus, Kékesi Donát (1985, Budapest) egyéni kiállításával indítja. Kékesi Donát idén mesterdiplomázott a MOME fotográfia szakán Doll's Whisper sorozatával. A közönség által eddig leginkább szürreális baba projektjeiről ismert művész most egészen más oldalát mutatja meg a Holland horizont című kiállítás keretében.

Kékesi Donát 2011-ben nyert ösztöndíjat a Willem de Kooning Akadémiára, Rotterdamba (NL). Az ott töltött hónapok lenyomatai, élmnyei rejlenek a Holland Horizont meditatív, letisztult képeiben. A Port of Rotterdam 2012-ben a világ harmadik legnagyobb kikötővárosa. A képsorozat a Rotterdami kikötő gyakran használt tárgyait, mint szimbólumokat használja az elhagyottság, otthagyottság érzését keltve. Épített és építetlen környezetábrázolás, amelyben a holland horizont játssza a legfontosabb szerepet. A horizont az eget két féltekére metszi: a felső állandóan látható, az alsó állandóan láthatatlan. A sorozat az alsó, állandóan 'láthatatlan' területet próbálja behelyettesíteni a holland kikötőváros egységével, meditatív hangulataival és impulzusaival. Amikor az emberi szem a horizontot szemléli, a szem képes relaxálni, hiszen a városban látószervünk figyelme teljességgel a közeli tárgyakra és épületekre koncentrál, amelyek ellehetetlenítik a horizont látványát. A megélt élmények, és az ezekből inspirálódott képek a gondolatok általános és mindenkori tisztulására és az emberi test kikapcsolódására utalnak.

Ahogy a néző szeme körbejár a kikötő fémes felületein, elidőz a tengerben feloldódó part végtelenbe vesző vonalán vagy rácsodálkozik az ég finom szürke árnyalatainak sokaságára észrevétlenül szippantja be a képek hangulata és ragadja magával a horizont geometriája.

VÁRFOK PROJECT ROOM
1012 Budapest, Várfok u. 14.
Megnyitó: 2012. szeptember 13., csütörtök  18.30 és 20.30 között.
A kiállítást Krusovszky Dénes költő nyitja meg 18.30-kor.

A kiállítás nyitva:
2012.09.14 - 2012.10.13., kedd-szombat 11 és 18 óra között.