2013. május 8., szerda

Nyáry Krisztián: „Bächer Iván bográcsgulyásától három napig könnyeztem”

Cserna-Szabó András vörösboros, csomboros vaddisznótokányt főz, miközben Bächer Iván elkészít egy lepényt, egy sós utóétel édes verzióját. Nyáry Krisztián tárkonyos-citromos báránylevessel készül. A Hold utcai piac harmadszor is megmutatja, hogyan köszöntik a tavaszt a minőségi gasztronómia fanatikusai vagy éppen a csipegetni vágyó műkedvelők. A 3. Street Food Show különlegessége, hogy a legkedveltebbek és a gasztronómia iránt legelkötelezettebb magyar írók együtt főznek.

„Író vagyok, elsősorban novellát, esszét és regényt írok, de gyakran evezek a magyar gasztronómia viharos vizeire is. A honi konyha története erősen izgat, ezért is gyűjtöttük egybe Fehér Béla kollégámmal és barátommal gasztrokrimijeinket Ede a levesben címmel. Darida Benedekkel pedig megalapítottuk a „katzenjammerológia” tudományát, mely a züllött művészet és a konyhaművészet kapcsolatát kutatja. Kedvencem mindenféle belsőség, leginkább a pacalért rajongok, legyen az akár román leves, magyar pörkölt vagy madridi egytál” – mondja Cserna-Szabó András író.


A jeruzsálemi maceszlapon tálalt zsidótojástól a málnás vagy éppen csokis sörökön a Marmorstein pékség kacér pékáruin át az igazi szicíliai cannolliig mindent egy helyen kóstolhatunk a Street Food Show-n, ha kellőképpen ki vagyunk éhezve a minőségi utcai ételekre. A Budaörsi Halpiac és Dokk Büfé a rendezvényt megelőző két nap halárveréseinek legjobbjaival jön, grillez, csigázik és osztrigázik. Lesz, ki malackodjon, és ha a boros csábítástól és a sok ínyencségtől kajakómába esnénk, a város legjobb baristái választják ki a hangulathoz leginkább illő kávékülönlegességet. Ráadásul most egy másik piac is vendégszerepel a patinás piacon: a vasárnapi őstermelői jóságokat felhalmozó Szimpla Piac is csatlakozik a hedonista hétvégéhez, zenével, gulyással, multikultival.