2012. május 5., szombat

Tárlatvezetések a Várfok Galériában



Tárlatvezetés a feLugossy László & Szirtes János, valamint a Hollós Ádám kiállításokon! 

Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt a következő tárlatvezetésre, melyre 2012. május 5-én, szombaton, délután 16 órakor kerül sor. A vezetésre ellátogatók a Várfok Galéria egyik művészettörténésze kíséretében először feLugossy László & Szirtes János közös kiállítását járják majd körbe, betekintést nyerve a két alkotó sokoldalú világába és a legújabb munkák filozófiájába. A séta a Várfok Project Roomban folytatódik majd, ahol Hollós Ádám bükkfatáblára készített urbánus pillanatképeinek világával ismerkedhetnek meg.

Helyszínek:
Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)
Várfok Project Room (1012 Budapest, Várfok u. 14.)

Időpont: 2012.05.05., szombat, 16 óra
Időtartam: 1 óra
A tárlatvezetés magyar nyelvű, előzetes bejelentkezés nem szükséges.


"Szirtes János legújabb munkái egyik vezérfonala továbbra is az „emberi test mint hordozó” felhasználása. Szirtes eddigi életművében több alkalommal használta fel a fröcskölés gesztusát, ám leginkább festményein. Az utóbbi időkben a bőr vette át a vászon helyét, és az alkotás folyamatát, az akció lenyomatát a művész egyre inkább saját testén rögzíti (ellentétben például a korai „testlenyomatos” képeivel). Most tehát a festmény az emberre kerül, majd ez a rögzített kép – mozgó (videó), vagy statikus (akril, vászon) formában – „klasszikus helyzetbe ágyazva” találja meg végső formáját. Egyszerre elevenedik meg előttünk a gesztusfestészet egyfajta újjáértelmezése a testfestés, body-art és performance keretei által behatárolva, illetve épp ellenkezőleg, tovább gondolva – például azon tényt figyelembe véve, hogy e festészet ecset nélkül zajlik."

"feLugossy László Kis lépések világa című kiállítása egyfajta összefüggő installációként is értelmezhető: egy sokrétű, feLugossyra jellemző komplex gondolati rendszer bontakozik ki asszociációk széles tárházával, melyben szokás szerint helyet kapnak a különféle kultúrák jelképei, használati tárgyaink (ld. zokni) átlényegítései, a mozgásnak és magának a figuralitásnak az alapvető kérdései. Ez utóbbi kérdésköre a festményeken szereplő alakok és az erőteljes fröcskölt, szabad gesztusok révén kerül kibontásra, mely által a művész az expresszivitás mibenlétét boncolgatja.A képeket kiegészítő asszociációs jelzésként értelmezhető szövegek pedig jellemző módon tovább szövik a metaforikus gondolkozás hálóját."



"Hollós Ádám ízig-vérig festő, képeit jellegzetes anyaghasználat és felületkezelés teszi igazán meghatározóvá. Az Új Lipcsei Iskola bravúros technikai tudását és figuralitását idéző festményeken felületi játékok teljes orgiája tartja fogva a néző szemét. Hollós Ádám analizál, szétbont, majd gondosan mindent újra összerak, de már egy egészen másfajta minőségben. Az absztrakt, lendületes gesztusokkal és aprólékos műgonddal létrehozott nonfiguratív részletek figuratív kompozíciókká állnak össze. A rétegek hol leegyszerűsítik, hol „kiszínezik” a valóság egy-egy jelenetét, gyakorta ellentétes minőségük által vizuális feszültséget generálnak, mely tovább fokozza a művek expresszivitását.


További Várfok cikkek:
Waldorf
Múzeumok Éjszakája
feLugossy és Szirtes
Kertek és Katedrálisok