2012. június 6., szerda

Gobbi Hilda 99 éves lenne

Gobbi Hilda 1913. június 6-án született Budapesten, a Kossuth-díjas színművésznő, érdemes és kiváló művész ma lenne 99 éves.

Életében a Nemzeti Színház ügye mindig fontos szerepet töltött, 2007-ben a Nemzeti Színház Stúdiószínpadát róla nevezték el.
Az 1932-1935 között a Színművészeti Akadémia ösztöndíjas növendéke 1935-ben szerződött a Nemzeti Színházhoz, majd 1960 és 1970 között a József Attila Színház, de 1971-től 82-ig újra a Nemzeti, majd 1982-től haláláig 1988-ig a Katona József Színház tagja volt.

A háború után közreműködött a Nemzeti Színház újjáépítésében és élete célja lett. Egy interjúban nyilatkozta: „Én sohasem voltam »csak« színész. Hiszek abban a sokak által ostobaságnak vélt közhelyben, hogy a színész akarva-akaratlanul mindig politizál. Már csak azért is, mert másfél méterrel magasabban áll a közönségnél, amikor szól hozzá.”

De nem csak a közéletben és a Nemzeti Színház ügyében vállalt szerepet, kezdeményezésére jött létre a Bajor Gizi Színészmúzeum, majd később a színinövendékeknek a Horváth Árpád kollégium, az idős színészek számára pedig a Jászai Mari és az Ódry Árpád színészotthon. A Jászai Otthonból később a fiatal színészek otthona lett. A Színházművészeti Szövetségben és Színész Szakszervezetben dolgozott a rászoruló színésztársakért.

Gobbi Hilda mindig is nyíltan vállalta nőkhöz fűződő vonzalmát, hosszú éveken keresztül élt együtt Temessy Hédi színésznővel, majd Galgóczi Erzsébet írónővel. Családja nem volt, így végrendeletében a vagyonából hozta létre az Aase-díjat és a Visegrád- Szentgyörgypusztai nyaralóját alkotóház céljára ajánlotta fel.

Halála után tiszteletére alapították meg a Gobbi Hilda-díjat a pályájuk delén túl lévő, korábban nem díjazott színészek számára.

Gobbi Hilda nemcsak életében, de halála utána is tesz, a művészetért a művészekért!

Szobra a Nemzeti Színház szoborparkjában található.