2014. október 17., péntek

Mátyás király udvarhölgyeinek divatja

A reneszánsz hölgyei alacsonyabbak és teltebbek voltak, de éppúgy hódoltak a divat iránti vágyuknak, mint napjaink lányai, asszonyai. 

A reneszánsz nőideálja

Mátyás király idejében a női ideál igencsak eltért napjaink elfogadott idoljaitól. A reneszánsz nőideáljára jellemző a kecsesség, a lágy formák, a váll, a kebel és a csípő gömbölyűsége. Lehet, hogy a hölgyek alacsonyabbak és teltebbek voltak, de éppúgy hódoltak a divat iránti vágyuknak, mint napjaink lányai, asszonyai. Az évszázad elején a burgundi divat legjellegzetesebb vonásai, a tűhegyes formájú fejfedők és cipők viselete terjedt el Európában, de már az 1400-as évek utolsó harmadában az itáliai divat kezdett érvényesülni a királyi udvarokban és a nemesség között. A viseletek sokkal színesebbek, izgalmasabbak, pompázatosabbak lettek, a díszítő elemek között megjelent a csipke. A korabeli nemes hölgyek az anyagok között elsősorban a brokátot, damasztot, bársonyt és a selymet kedvelték. Ne feledjük, erre az időszakra esett az olasz selyemszövés virágkora is.

A ruhák vonalvezetése is változott, például különvált a ruhaderék és szoknya, a kivágások sokkal mélyebbek lettek – több rendelet is született annak érdekében, hogy a hölgyek visszafogják magukat dekoltázsuk mutogatásában. A csipke mellett zsinórfűzések, változatos ruhaujjak, kézlelők és fodrok jellemezték a kor női divatját. A reneszánsz idejében indult hódító útjára a fátyol és – a több réteg szoknya mellé – a merevített alsószoknya is, amelynek a különböző változata közel három évszázadon keresztül maradt divatban. Előtérbe kerültek az ékszerek. Különlegesen kidolgozott foglalatokba helyezték a gyémántokat, többsoros gyöngyöket viseltek, nemcsak a nyakukban és a csuklójukon, hanem hajékként is.

Mindazok, akiknek felkeltettük érdeklődésüket és szeretnék közelebbről is szemügyre venni Mátyás király uralkodása idejére datálható, kora-reneszánsz uralkodói és főúri udvarokban viselt női férfi és gyermek ünnepi öltözeteket, azok most megtehetik.

Az Europeum Bevásárló Központban november 7-én 16 –18 óra között reneszánsz ruhabemutatót és ruhapróbát tartanak a Budapesti Történeti Múzeum – elsősorban itáliai, burgundi és németalföldi festmények alapján készül – ruharekonstrukcióból, amelyek híven tükrözik viselőjük társadalmi rangját és a korabeli divat változásait.Háttér információ a kiállításról: 
http://www.europeum.hu/hu/hirek/20141010/reneszansz-idoutazo-az-europeumban