2012. június 2., szombat

A Van Gogh múzeum 1973. június 2. MEGNYÍLT



Az évente másfélmillió látogatót fogadó Van Gogh Múzeum 1973. június 2-án nyílt meg Amszterdamban. Az épületet a híres holland építész, Gerrit Rietveld tervezte.

A Van Gogh Múzeumban az 1853-tól 1890-ig élt Vincente Van Gogh, több mint 200 festménye található meg. A festmények mellett a múzeumban megtekinthetők még nyomatok vázlatok, metszetek és levelezésének egy nagy része is. Az anyagok Van Gogh sógornőjének ajándéka volt a múzeum számára, azzal a céllal, hogy a gyönyörű alkotások és személyes tárgyak egyike sem fogja elhagyni a művész szülőhazáját! A festményeket és egyéb tárgyakat időrendi sorrendben helyezték el, hogy a néző lássa és megértse az alkotó művészeti és személyiségbeli fejlődését.

Vincent van Gogh eredeti nevén Vincent Willem van Gogh, 1853. március 30. Groot-Zundert -ben született, és 1890. július 29-án halt meg Franciaországban. A Posztimpresszionizmus legnagyobb alakja!

Jelenleg a múzeum felújítás alatt áll, a gyűjtemény legfontosabb festményeit a Hermitage Amsterdam múzeumba költöztették, hogy a Van Gogh-rajongók és érdeklődők a 2013 márciusáig tartó renoválás ideje alatt is megtekinthessék a műalkotásokat!



További Van Gogh Cikkek