2012. december 8., szombat

Power to the people

John Lennon legendás szemüvege, 24 karátos arany füsttől kapta a legendás sárgás színét
1980. december 8-án Lennon és Yoko fogadta Annie Leibovitz-ot, a Rolling Stone magazin híres fotósát. Címlap fotók készültek róluk azon a délelőtt. Ugyanebben az időben Chapman is elindult a végzet felé, a kabátzsebébe rejtett pisztolyt kartonlappal takarta el, hogy ne legyen feltűnő, magával vitte a Double Fantasy lemezét, azzal a céllal, hogy autogramot kérjen rá. Betért még egy könyvesboltba is, ahol megvette a Zabhegyezőt a könyv belső oldalára ennyit írt: "Ez a vallomásom." Mikor megérkezett olvasgatva, beszélgetve a portással várakozott a Dakota-ház előtt. Volt ott egy amatőr fotós, Paul Goreshsel, aki gyakran várakozott a hírességek lakta épület előtt, hiszen itt nagy eséllyel lehetett elkapni sztárokat. Paul Simon és Mia Farrow is akkor tájt távozott le is fotózta őket.

The Beatles Story - Liverpool
Lennon és Yoko délután indultak el otthonról a közeli lemezstúdióba dolgozni a Walkin' On Thin Ice című számukon. Ahogy kiléptek a ház kapuján összetalálkoztak Mark David Chapmannel, akkor még csak autogramot kérve lépett oda hozzájuk. Lennon ezt írta rá: "John Lennon, 1980. december". Paul Goresh lefényképezte a jelenetet, ez lett az utolsó élő fotó Lennon-ról.
John Lennon Béke Emlékmű előtt,  John Lennon 70. születésnapjára állítatta Julian és Cynthia Lennon  2010-ben Chavasse Park, Liverpool, Anglia (Kosaras Renáta műsorvezető)
The Beatles Story - Liverpool John Lennon eredeti fehér zongorája, Imagine
Este tértek vissza a Dakota - házhoz, 11 óra előtt 10 perccel volt, Yoko szállt ki először a kocsiból, Lennon ment utána pár lépéssel lemaradva. Chapman ott volt, egész délután várta a visszatérést. Lennon elsétált mellette, Chapman hozzászólt: „Mr. Lennon?” és ahogy Lennon megfordult, Chapman lőtt – ötször.  Egyik golyó mellément, a többi a hátán és vállain érte, egy  lövés az aortáját találta el, ami valószínű a végzete lett. Az utána következő jelenetek gyorsak voltak, Chapman-t lefegyverezték, aki csak annyit mondott: „Lelőttem John Lennont”. A rendőrség perceken belül kiért, a mentőkre várni kellett így a rendőrök vitték be az énekest a kórházba, akiért bár mindent megtettek nem tudták megmenteni, akkora volt a vérvesztesége. 
40 éves volt.



The Beatles Story Múzeum - Liverpoolban, Kosaras Renáta műsorvezető