2013. január 21., hétfő

Jógával készülnek fel a Bamako versenyzői

A Muzsikus Rádió folyamatosan beszámol a Bamakó Rally eseményeiről, így a Kortárs Retikül sem maradhat ki egy - két fontos hír beszámolásából. 

Kedvenc helyünk a 3. kerületi amaSole Jóga Római és annak csapata készíti fel a Bamako Rally versenyzőit az útra. A futam kezdete előtt jóga órán vesznek részt a pilóták. 

Miért is? Mi fontos egy ilyen hosszú úton? Fókusz, kitartás, erőnlét, koncentráció. A Bamako Rally indulói idén sem adják kis vállalkozásra a fejüket, hiszen, ahogy ők mondják – ezen a versenyen nincs idegenvezető, vagy mentőhelikopter. Itt mindenki kizárólag a talpraesettségére, a szerencséjére és a felkészültségre számíthat. 9000 km-en keresztül a rutinos sofőröknek is nehéz összpontosítani, ezért a futam kezdete előtt a versenyzők jógaórákkal készülnek fel a nem várt nehézségekre. A jóga azon kevés mozgásformák közé tartozik, amely nem igényel felkészülést, kort, vagy erőnléti állapotot. Bárki, bármikor elkezdheti. Nem szükséges hozzá csapat, sem különösen jó fizikum. 

Az amaSole Jógastúdió tanárai örömmel vállalták a felkészítő órákat, hiszen Ők maguk is nagy világutazók. A Bamako Rally pilótái kétségkívül a legjobb kezekben lesznek. Jakab Adrienn, az amaSole Jógastúdió tulajdonosa néhány napja tért vissza Vietnámból, ahol egyetlen magyar lányként szerzett újabb jógadiplomát. Ferenczy Andrea a világ számtalan helyén tanított már, Szingapúrtól Ausztráliáig, így pontosan tudja, hogy a több órás utazás – földön, vízen, levegőben, egyaránt megterhelő. Kiváltképp, ha az ember a volán mögött ül.

A jógasorozatok úgy lettek összeállítva, hogy a 9000 km-en keresztül bármikor segítséget nyújthassanak a pilótáknak. Az egyetlen dolog, amely születésünktől fogva elkísér minket, az a légzésünk, rá mindig számíthatunk. A pilóták a légzés segítségével elsajátíthatják, hogy hirtelen támadt stresszhelyzet esetén hogyan nyugtassák meg magukat, szinte pillanatok alatt. Mit tegyenek, a hosszas üléstől megfáradt végtagokkal? Hogyan védjenek ki egy esetleges vádli görcsöt? Mivel tudják fokozni az ébrenlétet? És még megannyi számtalan fortélyt, amely a több ezer éves jógakultúra hagyatéka.

Uraim, még néhány nap és startra fel, de addig is: Namaste!