2013. március 20., szerda

Várfok Project Room - Flower Power

A Várfok Project Room következő kiállítása Tóth Szilvi egyik legújabb fotó projektjét, a Flower Powert mutatja be 2013. március 22-től.


Tóth Szilvi (Budapest, 1976) a Várfok Galéria Spiritusz Szekciójának fiatal fotósa, 2002-ben diplomázott a MOME Vizuális Kommunikáció szakán fotó szakirányon, majd 2004-ben ugyanitt Design- és művészetmenedzsment szakon mesterdiplomát szerzett. Ezen kívül Athénban (GR), Amszterdamban (NL), Helsinkiben (FIN) és Pozsonyban (SK) végzett tanulmányokat és kutatásokat különböző művészeti egyetemek fotós és médiaművészeti tanszékein. Képei rendszeresen szerepelnek hazai és külföldi kiállításokon. Jelenleg Amszterdamban él és alkot. Tóth Szilvi projektekben gondolkodó művész, egy-egy témát éveken keresztül vizsgál, jár körül. A Flower Power az egyik legújabb sorozata, mely 2009-ben vette kezdetét és a mai napig lezáratlan, bővülő anyag. A Projekt Room terében a nézők egy helyspecifikus válogatást tekinthetnek meg ebből, nagyrészt a legfrissebb munkákat bemutatva, amik egy izgalmas animációval és egy installációval is kiegészülnek majd.

Tóth Szilvi sorozataival ember és környezet viszonyát vizsgálja, pontosabban az egyes emberi tevékenység kihatását, befolyásoló szerepét az általános és közös élettérre. Képalkotását a spontaneitás és a manipuláció határozza meg. Fotói intimnek, közvetleneknek hatnak, még akkor is, ha valamely másik országban készültek, nincs különbség, ugyanis nem a helyszín szociológiai minősége a fontos, hanem az adott környezetben létrejött szituáció vagy kompozíció. A közvetlen közelről készített felvételek és az önarcképek jelentős száma ezt az intimitást tovább fokozza. Azonban a spontaneitás sok esetben felülíródik a jelenetek manipulálása által. Tóth Szilvi hol a képtérbe tartott tárgyakkal zavarja meg a klasszikus képkompozíciót, hol különféle rétegeket helyez egymásra többszörös expozícióval. Célja mindenesetben, hogy tágabb összefüggésekre hívja fel a figyelmet, vagy kifejezze az ember környezetformáló erejét.

A Flower Power sorozata, ahogy a cím is mutatja, a virágok szerepét veti vizsgálat alá a természettől elszakadt városi ember életében. A virágábrázolások egészen az ókorig visszavezethető kliséivel ellentétben itt a növény és ember közötti mélyebb kapcsolat feltárása kerül lencsevégre:

„Ez a kiállítás életről-halálról szól. Az emberek számára mindig is fontosak voltak a virágok. Életünk
kiemelkedő eseményein mindig mellettünk állnak, elkísérnek egészen halálunkig, sőt halálunkon túl
is. A virágok az emberek számára az ünnep és a szépség idea megtestesítői. De mit is reprezentál
számunkra a virág?” (Tóth Szilvi)

Pompázatos virágok, élénk színek, játékosság teremti meg az alaphangulatot a Várfok Project Room következő kiállításán. Azonban a szépség mögött ott húzódik a kritika, a hervadásban maga a romlás. A kérdés csak az, hogy mennyire tudjuk meghallani a virágok rejtett szavát és hagyni, hogy a képek túlvezessenek minket az esztétika csapdáján, mely mögött a mélyebb rétegekben már egzisztenciális kérdéskörök bontanak szirmot. Tóth Szilvi voyeurként jár közöttünk, észrevétlenül figyel és exponál, az eredmény pedig egy végtelenül őszinte, minden sallangtól mentes, kitárulkozó világ.