2013. március 14., csütörtök

Farkasbőrben - Thomas Cromwell

Hilary Mantel  Farkasbőrben című könyve megjelent a Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában.

A mű központi alakja a Tudor-kori Anglia egyik legizgalmasabb személyisége, VIII. Henrik kancellárja, Thomas Cromwell, aki páratlan ügyességgel játssza ki egymás ellen a hataloméhes angol nemeseket, ám Boleyn Anna és Henrik házassága csak tovább élezi a feszültséget az udvarban. Szerelmek, szenvedély, halál - hatalmas, lenyűgöző tabló a Tudor-kor szövevényes, intrikákkal teli udvari életéről.

A Nagy-Britanniában 2009-ben boltokba került terjedelmes történelmi regény hamar közönségkedvenc lett, és majd másfél évig őrizte helyét az eladási listák élmezőnyében az éppen aktuális kommersz bestsellerek között. Ez azért különösen érdekes, mert a Farkasbőrben voltaképpen kitűnő szépirodalmi munka, noha az is igaz, hogy egyszersmind az olvasók számos csoportjának ízlését kiszolgálja: egyforma élvezettel olvashatják a szerelmes regények, a történelmi művek és a kifinomult irodalmi alkotások rajongói.


A Farkasbőrben VIII. Henrik Tudor király udvarában játszódik. Az 1520-as évek második felében Angliát komoly veszély fenyegeti: ha Henrik fiúörökös nélkül hal meg, az országban a Rózsák háborúját idéző véres hatalmi vetélkedés kezdődhet. A király minden befolyását latba vetve igyekszik elérni, hogy a pápa kimondja Aragóniai Katalinnal majd két évtizede kötött házassága semmisségét. Ha Kelement sikerül erre rábírnia, akkor elvehetné új szerelmét, Boleyn Annát, akitől fiúgyermeket remél. A pápa és szinte az egész keresztény Európa ellenzi Henrik válási tervét. A bonyolult diplomáciai manőverezések közepette az udvarban is izgalmas hatalmi harcok folynak a király kegyéért versengő nemes urak - és nem mellesleg: udvarhölgyek - között. A vagyonért és hatalomért majdhogynem bármire képes főuraknak szövevényes intrikával sikerül elérniük, hogy Henrik talán legnagyobb hatalmú bizalmasa, Wolsey bíboros kegyvesztetté váljék. Távozásával kisebb hatalmi űr támad az udvarban.

Ekkor lép elő a háttérből a bíboros pártfogoltja és bizalmi embere, Thomas Cromwell. Az alacsony sorból származó Cromwell igazi politikai géniusz: kora összes korlátját áttörve hág egyre magasabbra a társadalmi ranglétrán, és válik végül a király jobbkezévé, nélkülözhetetlen tanácsosává. Rendkívül éles elméjének, ravaszságának és rengeteg tapasztalatának köszönhetően páratlan ügyességgel küzdi fel magát a hatalom csúcsának tövébe. Nem fél szembeszállni sem a parlamenttel, sem a pápával, és kész akár arra is, hogy az országot saját akarata és Henrik vágyai szerint radikálisan átformálja. A Farkasbőrben az ő felemelkedésének krónikája.