2013. október 10., csütörtök

Tradicionális Koreai Kulturális Fesztivál

Nem mindennapi tradicionális programsorozat kerül megrendezésre október 15. - 18. között a Koreai Kulturális Központban. A rendezvény egyszerre három külön teremben zajlik majd az intézményen belül. A központba látogatók a teaszertartástól kezdve a koreai ételek- és szeszesitalok megkóstolásától a koreai divaton keresztül a hagyományos festménytárlat megtekintéséig érdekes programokon vehetnek részt. Az esemény október 15-én délután nyitja meg kapuit, amikor is különleges ételekből és italokból kínálnak kóstolót. A divat és festmény kiállítást az érdeklődők október 18-ig látogathatják. 15-én, 16-án és 17-én pedig “Muninhwa” címmel festészeti workshop kerül megrendezésre.

A K-fashion kiállítás, Korea egyedi divatjának szépségét és különlegességét mutatja be. Női ruhák, sálak, kalapok, különböző színű és formájú darabokból összeállított, kézzel készített kiegészítők, újszerű ruhák mutatkoznak be, amelyeken megjelenik a koreai abc, azaz a hangul motívuma. A ruhadarabok Kwon Jin Soon tervező munkái, aki a tradicionális koreai viseletet, a hanbok-ot modern formában újraértelmezte. A naturalista és modern jegyek egyszerre tükröződnek ruháin, mivel a festéshez és díszítéshez természetes anyagokat használ.



A koreai asztalon a főétel mellett rengeteg köret kap helyet. A koreai ételekhez nemcsak sokféle alapanyagot használnak, de a kiváló receptek mellett évszakonként és régiónként is változnak az ízek. Az október 15-i kóstolón a főszerep a jellegzetes, erjesztett koreai ételé, a kimchié lesz, mely elengedhetetlen kelléke minden koreai étkezésnek. Leggyakrabban kínai kelt áztatnak sós lében, amit különböző fűszerekkel (vörös paprika, fokhagyma, gyömbér, hagyma és japán retek, stb.) ízesítenek, majd sózott vagy pácolt halféleséggel kevernek össze. A kimchi a felnőttkor betegségeinek meggátolásában fontos szerepet játszik, így hatékony lehet a túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség és az emésztőszervi rák megelőzésében. A kimchi mellett a programsorozatra látogatók megismerkedhetnek a hobak-kal, azaz a koreai módon kirántott cukkinivel és a pyogo posot-tal, mely egy koreai gombafajta sütve.

A központ Művészeti Csarnokában a kiváló minőségű koreai zöld tea is bemutatásra kerül egy koreai buddhista szerzetes által vezényelt szertartáson. A teaszertartáson a teafogyasztást és magát a fogyasztás folyamatát értjük, mely során az érdeklődő felfedezheti önmagát, ezáltal pedig nemesítheti a lelkét és frissítheti a szellemét. A teát általában 60-70°C-os vízben háromszor áztatjuk, és csak azután fogyasztjuk, először az illat, másodszor az íz, harmadszor a tea jótékony hatásának elérése érdekében. A tea íze lágy, illata gazdag kell, hogy legyen, ízlelésekor pedig kellemes érzést kell hagynia a szájban. A teaszertartás szerint a teakóstolásnak öt öröme van: a víz forralásának hangja, a teáscsésze kézbevételekor érzett melegség, valamint a tea színe, illata és íze.

A Koreai Kulturális Központ Multimédia termében az “Írástudók festészete”, a “Muninhwa” című tárlat nyílik meg október 15-18. között. A Muninhwa egy olyan tájképfestészeti műfaj, mely a kínai Song-dinasztia (960-1269) és Yuan-dinasztia (1269-1368) festészeti stílusából eredeztethető. Gyakori témája a “Szá gun dzá”, a négy évszakot szimbolizáló négy nemes növény ábrázolása. A szilvavirág (tavasz), az orchidea (nyár), a krizantém (ősz) és a bambusz (tél) képeit a növények nemes tulajdonságainál fogva a “négy előkelő úr” elnevezéssel is gyakran illetik. Azok, akik közelebbről szeretnének megismerkedni ezzel a festészeti ággal, október 15-én, 16-án és 17-én workshopokon vehetnek részt.

Október 15-én a fesztivál megnyitásakor egy igazi különleges élményben is részesülhetnek a látogatók, az intézmény oktatótermében koreai szeszesital kóstolón és előadáson vehetnek részt. 20-30 féle koreai szeszesital kerül bemutatásra, melyből közel 10 félének megízlelésére is lehetőség nyílik. A hangsúly a rizsből készült 6% alkoholtartalmú makgeoli-n lesz, melyet a koreai családok gyakran otthon készítenek el.

Az október 15-i nyitó programokra és a workshopokra a belépés ingyenes, azonban előzetes regisztrációt igényel, amit a koreaikultura@gmail.com e-mail címen tehetnek meg.