2014. május 22., csütörtök

Jonah Bokaer: Other Myths

Jonah Bokaer: Other Myths
Jonah Bokaer nemzetközi hírű táncos-koreográfus Other Myths című előadásának bemutatására május 24-én kerül sor a budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum május 8-án nyiló Hantai Simon kiállításának kísérőprogramjaként. A táncművészeti alkotás nemzetközi együttműködésben valósul meg, öt - horvát, osztrák, magyar, szlovén nemzetiségű - táncos segítségével. 

 Az előadás koncepciója
Jonah Bokaert a múzeumi környezetben való munkában az a kihívás foglalkoztatja leginkább, hogy a színházi tértől eltérően a vizuális térben egy másfajta, sokkal közvetlenebb kapcsolatra adódik lehetőség a táncos és a néző között. Az előadás viszonylagos lecsupaszítottsága és a minimális technikai apparátus újabb és újabb feladatok elé állítja az alkotót, egyszerre adva inspirációt és állítva korlátokat.

2014-ben a budapesti Ludwig Múzeum felkérésére öt fiatal, különböző európai országokból érkező táncossal közösen készíti Jonah Bokaer a Ludwig Múzeum tereire megálmodott produkcióját. Ezen öt előadó között van Pataki Szabolcs (jelenleg a Pécsi Balett vendégtáncosa) és a horvát Irena Misirliċ, akikkel több ízben dolgozott már a múltban. A további három előadó egy nemzetközi pályázat keretében kerül kiválasztásra, akikkel a budapesti próbafolyamat során ismerkedik meg az alkotó.

Az alkotásra a művészek egy-egy saját „mítosszal” készülnek. A közép-európai mítoszok kutatása, vizsgálata és megvitatása fogja meghatározni később a darab dramaturgiáját. Mindenkinek a saját mítosza egyenrangúként épül majd be a többi Más Mítosz közé.

Időpont: 2014. május 24., 19.00

Helyszín: 1. emeleti kiállítótér

Táncosok: 
Pataki Szabolcs, Karolina Šuša (HR), Evin Hadžialjević (SLO), Katharina Illnar (A), Mikó Dávid

Koreográfus-rendező: Jonah Bokaer (USA) és a táncosok