2014. december 24., szerda

Lezajlott a SAKK U16 OLIMPIA GYŐRBAN

Magyarország első hivatalos olimpiájának megrendezésére került sor Győrben, ahol öt kontinens képviseletében 37 ország 54 csapata vett részt. 

December 12-én színpompás megnyitóval kezdődött meg a viadal a Győri Nemzeti Színházban. A gyönyörű helyszínt, és a kedves vendéglátást köszönjük vendéglátónknak, Győr városának. Borkai Zsolt a város polgármestere olimpiai bajnokként is köszöntötte a résztvevőket. A megnyitón beszédet mondott dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter, a Magyar Sakkszövetség elnöke. Bejelentette, hogy a diplomáciai siker hatására tervbe vették, hogy megpályázzák a 2020-as sakkolimpia rendezési jogát. Theodoros Tsorbatzoglou, az Európai Sakk Szövetség (ECU) titkára, a Nemzetközi Sakkszövetség elnökének, Kirszan Iljumzsinovnak az üdvözletét is tolmácsolta. A Botafogó együttes látványos táncjátéka után Polgár Judité lett a főszerep. Rövid beszéde után a sorsolás következett ahol eldőlt, hogy a rajtlistát vezető India az első fordulóban a sötét bábukat vezeti az első táblán.

Az olimpiát 10 fordulós svájci rendszerben bonyolították le, ahol a négytáblás viadalra öt-öt főt lehetett nevezni. A verseny sakk szakmai szempontból is magas színvonalú köszönhetően Werner Stubenvollnak és bírói csapatának. Első alkalommal kötelező volt egy lány beválogatása a csapatba. A felkészült a technikai csapatnak köszönhetően, valamennyi játszma élőben volt látható az interneten, valamint a helyszíni kivetítőkön is. Riportok, videók, interjúk színesítették a híradásokat. A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának tornacsarnokában december 13-án kezdődtek az ádáz küzdelmek. Az egyetem Győr városához hasonlóan igazi házigazdája volt a rendezvénynek. A verseny helyszíne a szervezők ötletes megoldásainak köszönhetően nemzetközi színvonalú, tele kreatív ötletekkel. 

Az olimpia bővelkedett izgalmakban. Nagy csatákban alakult ki a végeredmény. Reményeink beváltak, első számú válogatottunk főszerepet játszott. Irán éllovasként kezdte a találkozót, válogatottunk a negyedik hely megőrzéséért szállt harcba. Remekül felkészültek ifjú sakkozóink, a nyitások után már bizakodhattunk. Az éltáblán Gledura Benjamin folytatta kitűnő szereplését. Korpa Bence időzavarban remizett. Kántor Gergely a hajrában magára talált, szép pozíciós partit nyert. Antal Tibor Kende is kiremizte gyaloghátrányos állását. Irán vereségével csak bronzérmes lett, válogatottunk a remek győzelemmel túlteljesítve az elvárást a negyedik helyen végzett. Gledura Benjamin az éltáblán ezüstérmet, míg Antal Tibor Kende a negyedik táblán bronzérmet szerzett. India, az első számú csapatunk győzelmének köszönhetően ünnepelhette aranyérmét. Az exvilágbajnok Viswanathan Anand a twitteren is köszöntötte két honfitársát, Karthikeyan és Aravindh, akik Győrből már újdonsült nagymesterként utaztak haza. 

A rendezvény szervezői figyelmességei, precíz összehangolt munkájának köszönhetően nagyon jó hangulatban zajlott a verseny. Mindenforduló előtt valami igazi kis magyar aprósággal lepték meg a versenyzőket, pl. Sportszelettel, Balaton szelettel, szaloncukorral. A születésnaposokat a verseny előtt szintén igazi magyar édességgel, dobos tortával köszöntöttek. 

Az olimpia záróünnepsége nagyon jó hangulatú, meghitt és igazán ünnepélyes volt. A 2014-as Junior Sakkolimpia sikerének köszönhetően 2015-ben 300 millió forint támogatást kap a Magyar Sakkszövetség. A verseny nemzetközi visszhangja nagyon jó volt, ami jó előjele lehet a 2020-as felnőtt Sakkolimpia rendezési jogának elnyerésében.