2016. február 9., kedd

Farsangi fánk

Nyakunkon a farsangi szezon, a fánk sem hiányozhat az asztalról. Bátran merjük ajánlani ezt a receptet a hétvégén elkészítettük.

Íme a bizonyíték:


Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
3 tojássárgája
3 dkg élesztő
1 evőkanál rum (vagy aroma pár csepp)
1 egész citrom leve
csipetnyi só
1 evőkanál cukor a futtatáshoz
5 dkg olvasztott vaj
annyi langyos tej, hogy lágy tésztát kapjunk
olaj a sütéshez

Elkészítés:

1 dl tejben, 1 evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A liszthez hozzáadjuk a tojássárgákat, a rumot, a citrom levét, a csipetnyi sót, a felfuttatott élesztőt, a megolvasztott vajat és a langyos tejjel lágy tésztát készítünk. Alaposan kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, majd kb másfél órát kelesztjük. Ha a duplájára kelt 2 cm vastagra kinyújtjuk, nagy pogácsaszaggatóval. Az olajat felforrósítjuk és kisütjük a tésztakorongokat. Nagyon gyorsan sül. A csavartnak a trükkje, hogy egy fa rúdra feltekerünk a hosszúra nyújtott tésztát. Íme a fotó, lehet kísérletezni, a rudat is olajozzuk be, mielőtt rátekerjük, különben nem válik el tőle a tészta! A megmaradt tojásfehérjéből Pavlova torta készült, azt egy következő cikkben  mutatjuk be.

Jó étvágyat!