2016. február 12., péntek

#Mutimiteszel Olasz konyha

Étterem ajánlónk következik. 

Voltam amikor megnyitott, voltam a próbaüzem alatt és voltam most, hogy már lázasan fogadják a vendégeket. Ezek után még szép, hogy már törzsasztalom is van! Ja, és persze elfogult lettem. Innen tovább már tényleg csak az olvassa, aki rajong az olasz konyháért és elviseli, ha fennhangon dicsérek egy helyet pusztán csak azért, mert jól érezem ott magam.


Dobpergés és lehull a lepel: 

Az étterem az Ape Regina Budapest, a hely ahol olaszosan annyit eszel, amennyi beléd fér. Itt nem csak az olasz ízek vannak jelen, hanem a hangulat is. A nyitott konyha szépsége megadja az egész hely varázsát. Látod, ahogy sül a kemencében a pizza, vagy az olasz séf csak úgy egyszerűen "olaszosan" leordítja valamelyik szakácsfiú haját... de ez kell, ez vele jár, a hangulat része. A pincérek sürögnek forognak, és van hogy egymásközt is olaszul beszélnek. Tényleg egy közel 500 nm Itália költözött a Podmaniczky utcába.

A szicíliai séf - mondtam, nagyon olasz

De térjünk a lényegre az étterem a próbaüzemi hónap alatt úgy állt fel két lábra és húzta ki magát, mint a homo sapiens. Erre szokták azt mondani, nehéz lesz újat mutatni félévente, hogy írjanak róla. De én kinézem a helyből, hogy van még villantani valója.


Jelenleg elmondhatom magamról, hogy rajongó lettem. A fanatizmus, az fanatizmus lesz gyorsan, ha valami jóba nyúlsz bele, én beletenyereltem rendesen. Voltam már jó párszor még sem sikerült végig ennem a felhozatalt. Ennek több oka is, van. Első, hogy lett kedvencem.  Ezt ugye sose hagyod ki, ha "kedvenc" helyedre mész, azért az ízért mész oda. Ebből következik: abból enni kell! Így egyenesen arányosan jön, hogy a gyomorkapacitás csökken és maximum egy új dolgot tudsz még kipróbálni. Második, hogy vannak változó tényezők, például a séf mit látott reggel a piacon, és abból alkot valamit nagyot. Harmadik, hogy már az előételekkel telepakolod magad. Egy all you can eat helyen, meg kell tanulni enni, különben hamar szoros lesz a nadrág!De mi is a felhozatal, vannak hideg előételek, amolyan kis falatkák - mozzarella, paradicsom, sonkák, csípős paprikák, hideg rizottók és magad válogatod össze saláták. Utána jön legalább háromféle leves, a séf kedve szerint. Majd innen kezd érdekes lenni a történet, mert legalább hétféle kész főétel van, ami közül választ az ember lánya, és magának szed. Ha nem néz oda senki tuti jó sokat, mert nem bírod megállni. Itt mindenféle olasz főétel megtalálható - lasagne, gnocchi, krumplik, húsok, párolt zöldségek. Ha ezen túl vagy és még bírod, jöhetnek a frissensültek, amit ott az orrod előtt lávaköves grillen sütnek ki - polpetti, nyársak, mindenféle húsok, halak, tengeri herkentyűk...


Ezenfelül már csak a külön tészta szekció ad koronát az egészre, és persze a tésztát ott helyben gyúrják, nyújtják alakítják a kedves vendég szája íze szerint, mintha az olasz nagyink alkotta volna. Ha fér még belénk bármi is, akkor jön a pizzás kemence és itt feladod az életed, mert elnyel a sütisarok, profiterol hegyek, pannacotta, csoki torta... nem nem mondom tovább, mert már most enni akarok egyet.

Ezt az egész menüsort, pedig  a legnagyobb vétek lenne nem leöblíteni a ház borával, vagy egy igazi olasz prosecco-val.  A borokról legközelebb, mert náluk abból is van bőven, és az Ape Regina Budapest borbár heteken belül nyit a la carte választékkal.... Már előre félek, hogy mi lesz .... 


Azt nem merem mondani, hogy csak ajánlani tudom, hiszen elég ömlengősre sikerült ez az írás, de egy próbát megér. Főleg, hogy itt az ízeket, az életérzést kötetlenül szabadon ki lehet próbálni, át lehet élni.

Záró történetként csak annyit, hogy én többször voltam Rómában, van egy kedvenc éttermem. Úgy találtam, hogy a szálloda (mindig ugyanoda megyek, ami egyszer bejött nem szabad lecserélni alapon) ajánlotta, de nem ám olyan turista csalogató hely. Kértem, hogy csak olyat mondjanak, ahova ők járnak péntek esténként. Megmutatták, és maga volt a csoda, a hangulat, a pörgés a ricsaj, a zene, az ételek. Miért meséltem el mindezt? Mert az Ape Regina Budapest szerintem azzal, hogy idehozott egy karakán olasz séfet, hogy olyan pincéreket alkalmaz, akik imádnak mindent, ami olasz. Hogy az étterem vezetője ízig - vérig "éttermes", tudja mi kell a vendégnek, és ezek által a vendégek átalakulnak akaratukon kívül, ahogy belépnek. - Mernek beszélni, mernek enni, és mernek nevetni! Fotók, ne lepődjetek meg, nem én fotóztam. Voltam olyan, hogy kértem az étteremtől, kicsit jobbak, mint a mobilos életképeim lettek volna... legközelebb, majd magamról is..., hogy elhiggyétek tényleg ott voltam.

 
#tesztelteéskipróbálta KosarasRena