2012. szeptember 25., kedd

Gyermek Jóga

Hétvégén III. Országos Jógafesztivál a Millenáris Parkban ennek kapcsán Jakab Adrienn gyermekjóga oktatót, - a gyermek jóga kitalálóját kérdeztem a Jóga jótékony hatásairól a gyerekekre.

"Gyermekes anyukákkal beszélgetve gyakran találkozom azokkal a kijelentésekkel, hogy a jóga szerintük nem a gyerekeknek való, nem tudnak megülni egy helyben, inkább mozgásra lenne szükségük, mint ellazulásra. A jóga a gyermekek esetében egy mozgáskultúra egyensúllyal, harmóniával és sok vidámsággal. -  mondta Jakab Adrienn. Majd hozzátette, - a jóga a gyerekek nyelvére játékos formában lefordított testtartásokról szól, ahol különböző állatokat utánozva átmozgatják testrészeiket, ezzel serkentve a test és a lélek öngyógyító képességét. Igényes időtöltés, amellyel elrepül az idő és végül a sok kicsi arc mosolyogva meséli óra után a szülőnek, óvó néninek, hogy mi mindent tanult. A gyermekjóga a tévhitekkel ellentétben nem kicsavart testpózokról, lótuszülésben történő hosszú percekig tartó "om-ozásról", ellazulásról szól. Mivel a jógaóra során a gyerekek folyamatos mozgásban vannak, így lehetőségük nyílik arra, hogy levezessék azt a rengeteg energiát, amely bennük összpontosul, és az aktív mozgás után megtanulják ellazítani is magukat. Lehetőségük nyílik "kijógázni" magukból a számukra nehéz, gondot okozó helyzeteket, segít azok feldolgozásában, megoldást kínál nekik, hogy gyermekek maradhassanak, amíg csak lehet. Ezeket a technikákat elsajátítva azután otthon is bármikor, családi körben, akár közös hétvégi programként is elővehetik."


Adrienn fontosan érzi, hogy jógaórái nem csak a gyerekekhez szólnak, hanem a szülőkhöz is. "A gyermekeknek nagyon sokat számít az, ha be tudják vonni a szülőt és meg tudják osztani élményeiket. Így vállik, vállhat életformájává nemcsak a kisgyermeknek, de adott esetben akár az egész család számára is a jóga." - tette hozzá az oktató.

A jóga segítségével a gyermekek képesek fejleszteni önmagukban minden pozitív tulajdonságukat. Önbizalmat ad, nem versengésre tanít, mégis gyermekek társaságában, csoportos foglalkozások során tanulják meg a pozitív életszemléletet.


A gyermekjóga kicsikre gyakorolt jótékony hatásai:

- kapcsolatba kerülnek a belső világukkal, jobban megismerik önmagukat
- nő az önbizalmuk
- segít a figyelemkoncentrációban
- megtanítja őket, hogy könnyedébben kezeljék szorongásaikat, félelmeiket
- elkezdjék megélni az érzelmeiket, kiadják magukból, ne fojtsák el azokat, legyen az pozitív, illetve negatív
- nő az erejük, állóképességük, koordinációs képességük, testük rugalmassága
- megtanulják a helyes, tudatos légzést, mely sok betegségtől óvja meg őket
- megtanulnak ellazulni

Gyermek jógával a Jógafesztiválon egész nap a Gyermek Jógaszigeten találkozhatnak az érdeklődők.

Forrás és további info: Kicsinapraforgok.hu

További Jógás cikkek:
III. Országos Jógafesztivál
Legyél Te is részese a Flow Glow áramlásnak!
A pozitív életszemlélet belülről fakad, Jóga