2012. október 18., csütörtök

Átadták az Év Kortárs Retikülje Díjakat

2012. október 16–án este 18 órától a Várfok Galéria impozáns és elegáns környezetében került átadásra az ÉV KORTÁRS RETIKÜLJE DÍJ 2012., profi, amatőr és közönség díjas kategóriákban.

A Muzsikus Rádió pártolja és támogatja a fiatal tehetségeket a zenében és más művészeti ágakban egyaránt! A Muzsikus Rádió Kortárs Retikül című műsora nyár elején pályázatot írt ki design tervezés területén!

“Tervezz meg egy Összművészeti Kortárs Retikült, Design Pályázat! Retikül, amiben egyesülnek a különböző művészeti ágak!” Mert egy Kortárs Retikülbe, minden belefér, ami művészet! – festészet, zene, irodalom, design, divat.

Hagyomány teremtő céllal és a fiatal tehetségek megmutatkozási lehetőségének felkarolásával jött létre a Kortárs Retikül Design Pályázat. A beküldési hatéridőre nagyon sok pályamunka érkezett. A szakmai zsűri két lépcsőben választotta ki az ÉV KORTÁRS RETIKÜLJÉT! Első lépcsőben a beküldött tervek alapján választotta ki azt a 12 Retikült, melyeknek szeptember 30-áig el kellett készülniük. Majd legközelebb október 10-én ült össze a Zsűri, hogy kiválassza profi és amatőr kategóriában az ÉV KORTÁRS RETIKÜLJEIT!

DÍJAZOTTAK:

A Kortárs Retikül Design Pályázat 3 kategóriában díjazott:
profi, amatőr és közönségdíjas.

A Kortárs Retikül Pályázat Szobor díjait Tanai – Togura Gyula alkotta.


Profi Kategória első helyezett: 
Kocziszky Nóra tervezte és Klimt – Csók című festménye ihlette, gyöngyökkel hímzett Retikül. A tervezőnek megtetszett a mű színvilága a férfi és nő kapcsolata, a harmónia melyet ez a kép áraszt. Ezeket az érzéseket a nő – férfi kapcsolatot jelenítette meg az egybefonódást a retikül minden apró részletében.

DÍJ: A Sentiments – Joó Beatrix divatmárkával együttműködés a Sentiments márka tervezőjével Joó Beatrix divattervezővel a következő kollekciójában.


Amatőr Kategória első helyezett:
Scherer Janka tervezte geometrikus díszítőelemek ötvözött textilbőr retikül. Melynek játékos szabályszerűséget kölcsönöznek a színek merész és szabad használata és a formák aszimmetrikus elrendezése.Az anyag megválasztásánál a tervező kísérletezett a fa és a bőr összjátékával.

DÍJ: LUCIA Divatakadémia divattervezői tanfolyamon való részvétel, Sümeghy Claudia a Divatakadémia general managere adta át a díjat.


Közönségdíjazott:
Czeglédi Alexandra tervezete Öko Retikül.
La Nerella - Némethy Nerella divattervezővel konzultációs gyakorlat és betekintés a kulisszák mögé.

A Kortárs Retikül Design pályázat célja kettős volt, - két kategóriában került meghirdetésre: profi és amatőr. Kerestük azt a profi tervezőt, aki a legjobbak között is a legjobb, segítjük elindítani karrierjét, a kezdeti lépéseknél a divat, a design és a média területén tapasztalt emberek fogják támogatni. Keresstük azt az amatőr designert, akiben rejtett tehetség és veleszületett érzék van a tervezés és divat irányába, és hogy megmutathassa önmagát! Továbbá kerestük a közönség kedvencét, melyet facebook.com/kortarsretikul.designpalyazat oldalunk szavazással választottak meg az érdeklődők.

Célunk és a zsűri tagjainak célja közös, tehetségek felkutatása és új értékek teremtése egy Összművészeti Kortárs Retikülben.

ZSŰRI TAGJAI

A pályázatokat esztétikai, művészeti, technikai szempontjából zsűri bírálja el, melynek tagjai:
Pick Róbert Muzsikus Rádió - rádióvezető
Joó Beatrix divattervező - Sentiments márka
Görög Zita modell és színésznő
Gereben Zita énekesnő
Sárossy Zsuzsanna iparművész designer menedzser - a FISE elnökségi tagja
Kovács Krisztina Várfok Galéria - művészettörténész
Tobak Viktória Elite online magazin – főszerkesztő
Némethy Nerella divattervező – La Nerella
Dr. Tóth Frank 256-szoros válogatott vízilabdázó, 2011-es év karitatív sportolója 
Sümeghy Claudia - LUCIA Divatakadémia general manager
Kosaras Renáta képzőművész - Kortárs Retikül műsorvezető, Muzsikus Rádió

DÍJAZOTTAK
Németh Zsófia, Szalvai Ramóna, Iványi Melinda, Czeglédi Alexandra, Kocziszky Nóra, Scherer Janka, Márton Katalin, Ullmann Katalin, Berkes Bernadett, Szabó Ildikó


DÍJÁTADÓ ESEMÉNY és a FÉRFIAK!
2012. október 16-án este minden kiderült a Várfok Galériában, ahol minden döntőbe bejutott Retikül kiállításra került. De nemcsak tehetséges tervezőket, vagy amatőr designereket ragadott meg az ötlet, hogy megtervezzék az Év Kortárs Retiküljét, hanem két képzőművészt is! Akik nem rendhagyó módon, használható retikülöket terveztek, hanem mivel férfiak, szoborba öntötték - alkották meg számukra: Mit jelent egy NŐI Kortárs Retikül?! És kik is ők? Tanai– Toguro Gyula képzőművész – “ecsetkezelő kisiparos”, és Herve – Lóránth Ervin “polihisztérkus” alkotó. Az ő alkotásaik is ezen az estén megtekinthetőek voltak! A jelenlévők Gereben Zita énekesnő csodálatos hangját is élvezhették a résztvevők Gyémánt Bálint gitár kíséretében, egy unplugged koncert keretében.