2012. november 5., hétfő

Gyermekjóga tévhitek nélkül

A gyermekjógát sokan ismerik, és sokaknak még furcsa a két szó együtt. Rántsuk le leplet a gyermek jógáról. Előző cikkünkben a jógafesztivál kapcsán már írtunk arról, hogy mi is valójában a gyermek jóga, Jakab Adrienn gyermekjóga oktató beszélt a jótékony hatásokról. Hogy a tévhitekkel ellentétben nem kicsavart testpózokról, lótuszülésben történő hosszú percekig tartó “om-ozásról”, hanem ellazulásról szól egy óra a Kicsinapraforgóknál. Ahol a gyermekjóga órán izgalmas kalandok, móka, és sok-sok kacagás vár a kicsikre és a már nem annyira kicsikre.


A gyermekjóga 45 perce alatt a kicsik és a kicsit nagyobbak játékos formában tanulják meg a jóga alapjait. Mindeközben átmozgatják az összes porcikájukat és átmasszírozzák a belső szerveiket.

Kiknek, milyen gyermekeknek ajánlják a jógát?

Kislányoknak, kisfiúknak egyaránt hasznos és fejlődés építő mozgásforma. Az ovis jógát 3 - 6 éves korosztálynak, a sulis jógát 6 -11 éves korosztálynak állították össze az oktatók. 

Mi történik egy 45 perces foglalkozáson?

A test átmasszírozgatása, bemelegítő gyakorlatok, játékos formában jógapózok, lazítás, intenzív mozgással járó játékok.

A gyermekjóga kicsikre gyakorolt jótékony hatásai:

Kapcsolatba kerülnek a belső világukkal, jobban megismerik önmagukat, nő az önbizalmuk, segít a figyelemkoncentrációban. Megtanítja őket, hogy könnyedébben kezeljék szorongásaikat, félelmeiket
elkezdjék megélni az érzelmeiket, kiadják magukból, ne fojtsák el azokat, legyen az pozitív, illetve negatív. Nő az erejük, állóképességük, koordinációs képességük, testük rugalmassága megtanulják a helyes, tudatos légzést, mely sok betegségtől óvja meg őket, megtanulnak ellazulni.

Hogyan készítsük fel a gyermeket az órára?

Az óra előtt 1 órával már ne egyen a gyermek. Laza, mozgást nem akadályozó ruházatba öltöztessük fel.


Jakab Adrienn, gyermekjóga oktató így vall: “Gyermekes anyukákkal beszélgetve gyakran találkozom azokkal a kijelentésekkel, hogy a jóga szerintük nem a gyerekeknek való, nem tudnak megülni egy helyben, inkább mozgásra lenne szükségük, mint ellazulásra.”


További gyermek jógás cikk:
GyermekJóga