2013. január 30., szerda

Széll Tamás a Bocuse D’or-on remekelt

A kétévente megrendezésre kerülő nagy presztízsű főzőverseny a Bocuse D’or, amelyet széles körben a gasztronómiai közösség világbajnokságaként tartanak számon, 1987-ben indította el a legendás Paul Bocuse. Magyarországot az idén első ízben Széll Tamás, az Onyx étterem fiatal séfje képviselte a rangos eseményen Lyonban, 2013. január 30-án. Én személy szerint végig izgultam a netes közvetítést és napközben, amikor tehettem belenéztem, de az eredményhirdetést meg kellett nézni! Megérte, mert lett öröm.

A magyar csapat díjnyertes plakátja

24 nemzet csapata, köztük 13 európai ország versenyzői mérték össze tudásukat a világ első számú szakácsversenyén Lyonban. Miután sikeresen továbbjutottak a regionális döntőkön, az elit szakácsoknak a legjobb gasztronómiai képességeiket és kreativitásukat kell bevetniük, hogy a legfeljebb 5,5 óra alatt elkészített hús és hal menüjükkel lenyűgözzék a nemzetközi zsűrit, melyben magyar zsűritag is ült, Bíró Lajos személyében.

Széll Tamás nagyon szépen teljesített a 24 indulóból a 10. helyen végzett és elhozta a Legjobb Plakát Díját. Táljának koncepcióját, a magyar versenyfogásokat a világhírű magyar játék, a Rubik kocka ihlette. A Rubik kockára épülő koncepció alapötletét az adta, hogy Tamás néhány éve készített egy ételekből összerakott Rubik kockát, majd, mint lelkes fotós, meg is örökítette azt. A bűvös kocka és az ételek között könnyű megtalálni a párhuzamot. A tálon keverednek az alapanyagok és színek, de a végeredmény a tökéletes illeszkedés, a harmónia csakúgy, mint a kirakott kockánál.
A tálca felépítésében is a Rubik kockára utalt, az egymáson elcsúszó sorok a működést szimbolizálták, míg a szintbeli eltérések növelik a dinamizmust, valamint elválasztották és egyben ki is emelték a köreteket és színeket. A koncepciót fiatal magyar dizájnerek fejlesztették, hogy az egyedülálló találmány következetesen átgondolt látványban valósuljon meg. Megérte, mert csodálatos eredménnyel zárult a verseny!

A világ legjobbjai országok szerint:
1. Franciaország
2. Dánia
3. Japán
4. Nagy-Británia
5. Norvégia
6. Svédország
7. Egyesült Államok
8. Izland
9. Kanada
10. MAGYARORSZÁG
11. Belgium
12. Finnország
13. Svájc.....
Fotók az eredményhirdetésről:












KR.