2013. október 21., hétfő

Bodrogiék bevadultak

A Bodrogi-családban, ha itt az ősz, a férfiak vérszemet kapnak és meg sem állnak az erdők mélyéig. „Egy kis vadságtól sosem álltunk távol” – meséli nevetve Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze. Ez ma már több évtizedes tradíció. A színészlegenda vadászszenvedélye sokakat csábított magával az erdők rejtekébe. Végre itt a legizgalmasabb őszi-téli vadászszezon, és ma már a Bodrogi-család három generációjának képviselői együtt hódolhatnak a szenvedélyüknek, de nemcsak az erdőben, hanem a konyhában is.


Bodrogi Gyulát még a színészóriás Benkő Gyula (bácsi) vezette be a vadászat rejtelmeibe. Ő pedig sok újabb embert fertőzött meg az erdők és a vadak imádatával. Többek között Hofi Gézát is ő vitte először terepre, és persze a saját fiát, Ádámot is. 3 éves sem volt Bodrogi Ádám, amikor édesapja elvitte magával egy vadászatra. Ádám – aki még akkora sem volt, mint egy mezei nyúl - még csak ismerkedett az erdő titkaival, a csodás környezettel, a finom neszekkel és az ott élő állatokkal. Ma pedig már Ádám tanítja kisfiát, Bencét a vadak és erdei mannák ismeretére.

Ádám mára persze profi vadász lett, aki van, hogy maga ejti el a budai éttermében felszolgált friss és tökéletes minőségű vadakat. „A vadhús a legteljesebb mértékben bio alapanyag. Egy vadállat az erdőben táplálkozik, és az élete utolsó percéig boldog életet él. Nincs stressz, bezártság és antibiotikum, amiről annyit hallani mostanában a tenyésztett, vágóhídon elpusztított, tenyészállatok húsával kapcsolatosan” – meséli igazi szenvedéllyel és a vadak iránti tisztelettel Bodrogi Ádám. Az erdő fantasztikus éléskamra: szinte egész évben ad vadat, gombát, gyógynövényeket és fűszereket, vagy éppen erdei gyümölcsöket. „Imádom, ahogy édesapám vadat süt vagy főz. Mindig is próbáltam ellesni néhány fogást tőle. A legjobb receptjei az éttermem étlapján is helyet kaptak, és büszke vagyok, amikor a törzsvendégek az édesapám vadételeit választják” – meséli Ádám. „Egyik kedvencem a roston megsütött szarvasmáj. Egy sikeres vadászat után néhány órán keresztül az szerepel étlapon, de olyan gyorsan elkapkodják az ínyencek, hogy sokszor még nekem sem marad belőle kóstoló”. 


A Bodrogiak szerint a jó vadász ahhoz is ért, hogy kell ízletesen elkészíteni az elejtett vadakat, és természetesen arra is nagyon figyelnek, hogy betartsák a vadásznaptár előírásait. Ezért a család éttermében minden hónapban más-más vad kerül terítékre. A szeptember a vaddisznóké volt, míg az október már a szarvasoké. A családi vadreceptek között szerepel többek között a tárkonyos őzragu, a szarvaspástétom vagy egy izgalmas vaddisznó-oldalas is. 

Bodrogi Ádám és Gyula ma már együtt járják az erdőt. Sőt, néha már a legfiatalabb Bodrogi, Ádám fia, Bence is velük tart. Bodrogi Gyula a fiát, és az unokáját is megtanította az erdő és a vadak tiszteletére. „A holdfény a vadász legjobb barátja. Van, hogy egész éjjel ülök a magaslesen, de nem lövök semmit. Csak gyönyörködöm a szabad és elegáns szarvasbikában, aki békésen legel a mezőn. Ezek csodálatos pillanatok, csak az érti meg, aki ott van, és átéli.” – mesél szenvedélyéről Bodrogi Gyula.

Ígéretet kaptunk, hogy különleges recepteket megosztanak velünk. Hamarosan igazi vad receptes összefoglaló jön!