Toguro megint az érzékeinkkel játszik, Whisky sorozata után most a Magyar Pálinkák és Borok ízvilágának képzőművészeti bemutatására vállalkozott.
“Anyánk méhében köldökünkkel vagyunk a világhoz nőve. Amikor megszületünk, szájunkkal. A szem érzékszerveink között az absztrakt; azzal a tárggyal, amelyet lát, sohasem lép közvetlen kapcsolatba, és nem tud vele összenőni.” - Hamvas Béla
Toguro |
Sokan sokszor gondolkodtunk már azon, milyen íze lehet a “pirosnak” és milyen színű lehet egy illat, vagy a keserű íz a szánkban. Nem mindennapi kísérlet volt újra most Toguro részéről. Az ízeket, illatokat, benyomásokat formákba, színekbe öntötte és ezáltal mutatta be a magyar gasztronómia alappilléreinek néhány darabját. Világhírű örökségeink ezek; a pálinka, a tokaji borok, és a unicum.
A nagysikerű tavaszi kiállítás adta az ötletet, hogy a whisky ízei után megfesse Toguro a szülőhazája nemes italainak ízvilágát abban a sajátos stílusban és egyedi látásmódban ahogyan ő képes. Arannyal-ezüsttel vibráló modern absztrakt káosszal, amit néhány képen ötvöz ősi magyar mintákkal és jelképekkel. Valóban nagy kihívás, hogy lesz egység a forma és a színek - anyagok káosza. Miként jelenik meg ősi örökségünk a XXI. század művészetében, elmesélve a vásznon a magyar ízvilágot, hogy válik láthatóvá a láthatatlan. A képek azt az érzést tárják a szemlélő elé, Toguronak milyen utazást jelentett az adott ital az első kortytól a végső lecsengésig, milyen színek formák és érzések villantak fel, milyen hangulatot keltettek az ízek.
Megtekinthető: 2013. 12. 30-ig
Helyszín: Zwack Múzeum és Látogatóközpont
címe: Budapest, IX. Dandár u. 1.
nyitva tartás: hétfőtől-péntekig, 9.00-18.00
információ: 1/476-2383, muzeum@zwackunicum.hu