2013. október 26., szombat

Vaddisznóoldalas a'la Bodrogi Gyula

Lassan sütött vaddisznóoldalas juhtúrós puliszka rakottassal, kemencés paradicsom ropogóssal 

Hozzávalók 4 személy részére

Az oldalas:
1,20 kg csont nélküli vaddisznóoldalas
2 db közepes vöröshagyma
1 fej fokhagyma
2 db alma
2-2 szál kakukkfű és rozmaring
só, durvára darált bors,
1 kg sertészsír

Az oldalas húst mindkét oldalán sóval és borssal bedörzsöljük, egy mélyebb tepsibe tesszük. Hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott vöröshagymát, almát, fokhagymát, a rozmaringot és a kakukkfüvet. Maximum 120 fokon fólia alatt vaj puhára sütjük, ez kb. 5-6 óra. Amikor elkészült kiszedjük a zsírból és két oldalas darabot egymásra rakva, egy tepsivel összepréseljük. (pl. 2-3 kg sót rakunk rá). Hűtőbe rakjuk, hogy összeálljon. Tálaláskor 2 ujjnyi darabokra vágjuk és 200 fokos sütőben, grillezéssel felforrósítjuk és kicsit megpirítjuk. Az tepsiben lévő szaftról leöntjük a zsírt és rúd mixerrel mártássá mixeljük.

A puliszka:
25 dkg kukoricadara
5 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
10 dkg juhtúró

Célszerű előző este elkészíteni! 1 liter vizet sóval, reszelt fokhagymával és a vajjal felforraljuk, folyamatos keverés mellett beleöntjük a kukoricadarát és lassú tűzön 15 percig főzzük. Forrón először frissen tartó műanyag fóliába, majd szorosan alufóliába tekerjük, és mint a szaloncukrot, a két végét ellentétesen csavarva szoros rúddá formázzuk. Hűtőben kihűtjük. Tálaláskor kisujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle, majd nagyon kevés zsíron mindkét oldalát megpirítjuk. Ezalatt átforrósodik, majd villával áttört juhtúróval rétegezve 3 karikát összeállítunk egyfajta „szendviccsé”

A paradicsom:
2 db nagyobb paradicsom
2 gerezd fokhagyma
néhány szál petrezselyemzöld
1 szelet szikkadt házi kenyér
1 teáskanál olívaolaj

A kenyeret aprítógéppel, vagy reszelővel nagyobb szemű morzsává aprítjuk. A fokhagymát vékony szeletekre vágva kevés olívaolajban ropogósra sütjük, ügyelve rá, hogy ne piruljon meg. Amikor kihűlt apróra törjük és a kevés fokhagymás olajban megpirított morzsával, az aprított petrezselyem zölddel összekeverjük. A keresztben kettévágott paradicsomokat sóval, borssal megszórjuk, egy alkalmas tepsibe rakjuk, a fűszeres morzsát kis kupacokba rájuk halmozzuk, és forró sütőben összepirítjuk.


forrás: Shine