2013. november 29., péntek

Budapesten az egri Moulin Rouge

A GG Tánc Eger tavaly nagy sikerrel bemutatott táncjátéka, a Moulin Rouge, december 11-én este 7 órától Budapesten, a Művészetek Palotájában vendégszerepel. A produkció, melyet Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), a híres francia festő és plakáttervező élete és munkássága ihletett.


A világpremierként bemutatásra kerülő balettfantázia koreográfusa, Topolánszky Tamás ezúttal is összművészeti kifejezésmódban gondolkodott: a képzőművészet, a színművészet és a kortárs tánc elemeit elegyítő kompozíció a modern számítógépes grafika és a videó-animáció megoldásait is használja.

"Mindig a szívem csücske volt Toulouse-Lautrec. Magával ragadóan érzelemgazdag és aktuális" – mondja Topolánszky Tamás, koreográfus. - "Életműve számomra azt mutatja, hogy nem kell megijedni attól, ha valami kortárs vagy populáris. Élhető, minőségi produkciókat hívhatunk életre ezekben a műfajokban is. Lautrec olyan művész, akinek plakátjai népszerűek voltak az utca embere előtt, ugyanakkor elismertséget vívott ki magának művészkörökben is, s a Louvre még életében megvásárolta műveit. Előadásunk azért kapta a Moulin Rouge címet, mert Lautrec életstílusa és művészete szétválaszthatatlanul összeforrt e fogalommá vált helyszínnel. Hogy mindezt hogyan mutatjuk be a színpadon, a tánc nyelvén? Életének meghatározó eseményei kronológiai sorrendben követik egymást, kiemelve azokat a mozzanatokat, melyek nagy hatást gyakoroltak rá. Szeretném, ha látva az előadást, sokan elolvasnák az életrajzát, s újra megnéznék a képeit."