2014. január 3., péntek

Ari Arirang

A Koreai Kulturális Központ a 2014-es évet egy eddig Magyarországon még nem látott előadással nyitja meg. Az “Ari Arirang” című program keretében január 15-én 18 órakor a Koreai Kulturális Központban a Jeongseon Színházi Társulat bemutatja a “Yangbanjeon” című táncelőadást, továbbá megnyitja kapuit Kim Kyung Sang fotóművész “Ari Arirang” kiállítása.


Yeonam Park Ji-won regényét, a “ Yangbanjeon”-t ezidáig különböző feldolgozásokban láthatták a nézők, de a Jeongseon Arirang Színházi Társulat ezt a darabot a Jeongseon Arirang-gal és a tradicionális koreai sámántánccal, a gut-tal ötvözte, így az arirang előadások új formáját hozták létre. Az Arirangok közül különösen a Jeongseon Arirangot értékelik nagyra a koreaiak, hisz az Arirangok forrásaként a koreai nép tradíciója és történelme jelenik meg benne. A gut-ról alig maradt fenn feljegyzés, nem tudjuk pontosan, hogy honnan ered, de történelme Kojoson (a legenda szerint az első koreai királyság) koráig vezethető vissza. Ennek a sámántáncnak a kialakulása az ősi törzsi államok betakarítási ünnepeihez köthető. A napjainkban látható gut és az eredeti tánc között rengeteg eltérést fedezhetünk fel. Az Arirang a koreai nép múltját, jelenét és jövőjét mutatja be, a sámánizmuson keresztül pedig egy új előadásformát hoz létre. A Jeongseon Arirang Színházi Társulat által most bemutatott Yangbanjeon darabon keresztül egymásba karolunk, és átkelünk az Arirang-hágón, hogy megkeressük a béke útját. Az Arirang az egyik legkedveltebb és legismertebb koreai népdal, mely magában foglalja a koreai nép örömét és bánatát, az emberiség egyedülálló kulturális örökségeként pedig a jövő álmát és reménységét tükrözi. Ez a dal nem az elfeledett, hanem a még mai napig megborzongató szerelem dala. Az előadáson Kim Gyeong-sang művész 25 olyan alkotást mutat be, melyek az “Arirang hangulatát” hívják elő, Korea természeti háttere segítségével. 

További programok:
A január 17-i workshop keretében Kim Jin-sook professzor az “Arirang” népdal kialakulásáról, történelmi hátteréről tart előadást. Kim Gyeong-sang fotográfus bemutatja fotókiállítását, Choi Jin-sil előadóművész pedig megtanítja az “Arirang” népdalt a közönségnek.

A programokra a belépés díjtalan, helyszíne a Koreai Kulturális Központ.
(1124 Budapest, Csörsz u. 49-51)