2012. január 1., vasárnap

Kogart Galéria - Kiállítás ajánló

Bács Emese STRUCTUS című kiállításának megnyitóján 2012. január 6-án, pénteken a KOGART Galériában.

A kiállítást Hemrik László, művészeti író nyitja meg
Bács Emese - Dugóban (2011. 95x95 cm, olaj, vászon, kollázs)

"Bács Emese 2004-ben diplomázott a Képzőművészeti Egyetem festő szakán, ahol Maurer Dóra és Gaál József voltak a mesterei. 1999-től aktívan foglalkozott grafikával, manapság figyelme elsősorban az épített és festett tárgyak, reliefek és festmények felé irányulnak. Bács Emese aktív és termékeny tízéves alkotói múltjának elsődleges jellemzője, hogy az ürügyül szolgáló városi tájkép csupán tematikai mankója annak a művészeti kibontakozásnak, amely a látható valóság leképezésétől ez egyre elvontabb, ironikus világlátás kibontása felé vezeti az alkotót.
Bács Emese öntörvényű és örökösen kísérletező festő, aki a hagyományos festészeti eljárásokon túl egyedi anyaghasználatával hívta fel magára a figyelmet az elmúlt években. Ócska bulvárújságokból meríti kompozícióinak motívumait, a tetszetős helyett a banális, egyszeri, mulandó inspirálja. A felvállalt ösztönszerű festésmód, ami sokszor elnagyolt, absztrahált formákkal vagy még inkább tömegekkel jellemezhető, „csóró anyaghasználattal" párosul. Szőnyegre, műanyag kárpitra, gyékényre, vastag és brutális lábtörlőre applikálja, építi, festi, hányja városképeit, ezeket a kakofón hangulatú urbánus víziókat. Bács Emese anyaghasználata a trash vizuális látásmódjával állítható párhuzamba de művészete illeszkedik az újrahasznosító/recycling kultusz trendjéhez is.
" - Kogart Galéria sajtószöveg

A KOGART Galériában megrendezésre kerülő STRUCTUS című kiállítása a művésznő legújabb munkáiból válogat. Tizenkét festménye mellett néhány szobor kísérlet és egy nagy méretű szőnyeg installáció kerül bemutatásra.


Kíváncsian várom a kiállítást, mert a művész munkájáról, munkamoráljáról a sajtószöveg elég érdekesen fogalmaz: "ösztönszerű festésmód, ami sokszor elnagyolt, absztrahált formákkal vagy még inkább tömegekkel jellemezhető, „csóró anyaghasználattal" párosul" ... nos majd meglátjuk, én mindenesetre megnézem!
A kiállítás 2012. február 3-ig tekinthető meg.