2013. augusztus 11., vasárnap

Coco Chanel festményekben kiállítás Londonban

A szeptember 5-én nyíló londoni kiállítás Coco Chanel és Marion Pike festőnő kapcsolatát mutatja be.  Sok titok lengi körül Coco életét, gyerekkorát, felemelkedését, aki életrajzot ír róla nem kis feladatra vállalkozik, hiszen halálával minden saját írása tűzben égett el, hogy a legenda tovább élhessen. De ezzel a kiállítással egy olyan mikro - életrajz nyílik meg a látogató előtt, ami ezidáig ismeretlen volt Coco-ról.

Feltár élet történeteket, barátságokat és az összefonódást a kreativitásban rendkívül tehetséges huszadik századi nők között. 1976-ban, amikor Coco 87 éves volt, és már világszerte elismert divat ikon, Marion megbízást kapott, hogy fessen egy hatalmas méretű portrét a tervezőnőről.

A kiállítás mind a két alkotó munkáit bemutatja - festményeket és ruhákat. Nemcsak a 13 festményen - néhány monumentális méretű - és Coco által tervezett a couture ruhákon keresztül ismerjük meg a két nő munkásságát és barátságát, hanem pillanatfelvételek, fotók, levelezések és személyes tárgyak is a kiállítás fontos elemei.


Engem mindig elvarázsolt a Coco Chanel-t belengő mítosz, a ruhái a gyöngyök, ahogy viselte és ahogy viseltette és viselteti mai napig a nőkkel. A Chanel divat mégis diszkrét, gyakran minimális ruházat, a funkcionalitásos férfiruha elemek befolyásolták, és mindezek által a legnőiesebb. Ezen szabásvonalak mellett pedig megjelenik a romantikus vonulat a krinolin szoknyás és corsetted ruhák a késő 30-as években és a ruhákon a gyönyörű kézműves hímzés.Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki divatot és a művészetet imádja, ha teheti látogasson el Londonba Fashion Space Gallery-be, szeptember 5. és november 16 között.
K.R.