2011. december 27., kedd

UniCredit Tehetségprogram


Az UniCredit Bank a pályakezdő képzőművészek támogatásával párhuzamosan élénkíteni kívánja a kortárs magyar műtárgypiacot is.
'Kiállítás a Kieselbach Galériában, pályázaton elnyerhető ösztöndíj fiatal alkotóknak, nemzetközileg is jóhír-vivő katalógus' − ezek a több évre tervezett program főbb elemei.

„Szakértők egybehangzóan állítják − mondja Sipos József, az UniCredit Bank kommunikációs igazgatója –, hogy bár tehetséges magyar művészekben és nagyszerű alkotásokban nincsen hiány, kortárs művészetünk gyengén reprezentált a nemzetközi piacokon. A válság a hazai piacot is jelentősen visszavetette. A teendők szempontjából tehát hasonló most a helyzet, mint a gazdaságban: egyszerre van szükség a nemzetközi elismertségre és a hazai kezdeményezések erősítésére. Egy olyan banknak, mint az UniCredit, amely maga is jelentős kortárs gyűjteménnyel és érdemi nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, természetes feladata, hogy a hazai gazdasághoz hasonlóan a magyar kortárs műtárgypiacon is élénkítő és jóhírvivő szerepet vállaljon.”

A bank művészetpártoló és piacélénkítő tevékenységeinek sorában fontos programot indítva egyrészt bemutatja, másrészt fiatal tehetségek alkotásaival bővíti meglévő műgyűjteményét, s a többnyelvű katalógus segítségével a határokon túli ismertség növeléséhez is hozzá kíván járulni.

A fiatal képzőművészeket támogató program indító eseményeként a bank 2012. február 14. és 28. között kiállítást és vásárt rendez a Kieselbach Galériában, ahol a nagyközönség is megtekintheti az UniCredit-gyűjtemény legszebb darabjait. A kiállításon mutatja be azt a kiadványt is, amely átfogó képet ad a bank műtárgygyűjteményéről. A bemutatott alkotások közül néhány mű megvásárlását is lehetővé teszi az érdeklődők számára.

Az UniCredit Bank a kiállítás megnyitóján teszi majd közzé az UniCredit Tehetségprogram a magyar kortárs művészetért ösztöndíjpályázat részletes felhívását. Ezzel is hangsúlyozni kívánja, hogy a kortárs művészetben is a folyamatosság és a megújulás jó arányait tartja a siker, a hazai és nemzetközi elismertség zálogának.

A szervezők elárulták, hogy a program három ifjú alkotó számára féléves ösztöndíj-lehetőséget kínál majd, további tíz fiatal tehetség pedig egyszeri támogatásban részesül képvásárlás formájában. A program fontos eleme, hogy az ösztöndíjidőszak végén az ösztöndíjasok számára egyfajta kamarakiállítást szervez a bank, alkotásaik közül pedig egy-egy bekerülhet az UniCredit gyűjteményébe, annak állandó darabjává válik. Ezáltal a bank bemutatkozási és talán kiugrási lehetőséget is teremt a fiatal művészeknek.

Fontos, hogy ez a programra is csak a művészeti felsőoktatásban résztvevőket támogatja – a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara, a Budapesti Képzőművészeti Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – hallgatói, illetve az ott végzett 23-33 év közötti fiatalok jelentkezhetnek majd. Ezen kívül, az országhatáron átlépve, azonos feltételekkel benyújthatják pályázatukat a Kolozsvári Művészeti Egyetem végzős, végzett hallgatói is. 
Megtudtuk, azt is, hogy a pályaművek értékelését rangos kuratórium végzi a szavazattöbbség elvén. Tagjai: Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója; Einspach Gábor, az Artmagazin kiadója, igazságügyi szakértő; Balogh Péter, az Amadeus Művészeti Alapítvány vezetője, Giró-Szász Krisztina, a FineArt Invest ügyvezetője, az ArtFolio kiadója és Sipos József , az UniCredit Bank kommunikációs igazgatója.

forrás: UniCredit sajtóanyag