2011. december 27., kedd

Várfok Galéria Project Room


Legutóbbi sajtóhírben a következő tájékoztatást kaptuk a Várfok Galériától:

Várfok Galéria Csoport 2012 januárjától érintő jelentős változások!

"Az újévvel együtt a Várfok Galéria Csoport fejlődésének újabb stádiumába lép. A Spiritusz Galéria, mely eddig önálló intézményként foglalkozott a pályakezdő, fiatal művészgenerációval és képviselte különböző műfajok széles skáláját, megszűnik különálló galériaként működni és Spiritusz Szekció néven beolvad anyaintézményébe, a Várfok Galériába. Ez egy hosszú folyamat végső állomásának tekinthető, melynek előszele talán már érzékelhető volt a Spiritusz Galéria művészgárdájának ez évi átalakulásában, frissülésében, csökkentésében.


A Spiritusz Galéria művészei, tehát 2012 januárjától a Várfok Galéria művészkörének Spiritusz Szekcióját fogják alkotni.

A Spiritusz Galéria eddigi kiállítótere, a Várfok Galéria egykori Várfok Terme, a Várfok utca 14. szám alatt azonban nem zárja be kapuit a látogatók előtt. A Várfok Galéria Csoport „bölcsője”, ahol 21 évvel ezelőtt, 1990-ben megnyílt a Várfok Galéria, januártól egy teljesen új kiállítótéri funkciót fog betölteni, az eddigieknél még nagyobb mozgásteret adva, a Várfok Galéria PROJECT ROOM-jaként."

Megtudtuk azt is,  - Mi is ez a Project Room? És pontosan mit takarnak a változások?

"A Project Room, nevéből is adódóan, különböző kiállítási projektek megvalósítását fogja szolgálni, nem csak a Várfok Galéria művészei számára, hanem időről-időre vendégművészek bemutatkozását is lehetővé téve. Vagyis egy friss, dinamikus, kísérletezőbb vonalat kíván képviselni a tradicionálisabb Várfok Galéria kiállítóterét erősítve. Amint az már érzékelhető volt a 2011-es év folyamán, a Várfok Galéria a tavalyi nagy átalakítását követően egyre átfogóbb jellegű, informatívabb kiállítások megrendezésére helyezte a hangsúlyt, és bár nyitott a fotográfia irányába, továbbra is a festészet dominanciája érvényesül termeiben.
A Project Room, egy kísérletező, rugalmasabb művészeti programot és színteret biztosít. Lényege a hely specifikusságában és a műfaji sokszínűségben rejlik. Az egy-egy megrendezett, helyspecifikus kiállítási projekt által a látogatók az egyes életművek, művészeti periódusok kisebb, vagy köztes állomásaiba is betekintést nyerhetnek, megismerve a művészeket éppen foglalkoztató, aktuális kérdéseket, témákat.
A Várfok Galéria a Project Room-ban nem csak művészek, hanem fiatal kurátorok számára is lehetőséget kíván biztosítani pályájuk támogatásában, ezért tervei között szerepel egy évente kiírásra kerülő pályázat megvalósítása is. Ennek keretén belül fiatal, pályakezdő kurátorok, művészettörténészek kapnának lehetőséget arra, hogy egy-egy kiállítási tervüket részletesen kidolgozott koncepció alapján a Várfok Galéria Project Room-jában megvalósítsák."

Mikortól látogatható a Project Room?

"A Várfok Galéria Project Room-ja, 2012. január 26-ától nyitja meg kapuit, az első, az új koncepciónak megfelelő kiállítás megnyitójának keretében, melynek szemlélete már tükrözi a kötetlenebb, új irányvonalat. A tér ugyanis egy fiatal, osztrák fotográfust, Christiane Pescheket fogja bemutatni, a német regensburgi Galerie Isabelle Lesmeister jóvoltából. A három országot átívelő projekt, mely a fotók mellett videó-installációt is felvonultat majd, egy lendületes új kezdetnek tekinthető. E kiállítás a Várfok Galériában megrendezésre kerülő nagyszabású Korniss Péter kiállítással egy napon nyílik: egymás mellé állítva a két tárlatot, érezhetővé válik majd a kiállítóterek eltérő koncepciója és a Project Room friss, kísérletező kedve."