2012. február 9., csütörtök

Hová lesznek a kitörölt fájlok?


Az audiovizuális művészet három napja a Toldi moziban 2012. február 10. -12. között.

A Vj Centrum Budapest első alkalommal rendezi meg az újmédiás eszközökkel kísérletező magyar vizuális alkotók találkozóját. A meghívott előadók a jövő képi formavilágának útjait, megjelenési formáit, lehetőségeit prezentálják. Az esemény az LPM (Live Performance Meeting) vizuális művészettel és installációkkal foglalkozó olaszországi kulturális esemény szervezőivel és a Cinetrip Vj Torna együttműködésével jön létre.

Az előadó műfajokkal egybekötött kiállítás a kitörölt fájlok világába kalauzol, vagyis oda, ahol képtöredékekből, „újrahasznosított adathalmazokból” állnak össze új tartalmak. A létrejövő interaktív alkotásokat mutatja be a kiállítás és az audiovizuális performansz-sorozat, a Live Cinema. A Vj Centrum olyan alkotóműhely, melynek tagjai interaktív videó- és médiaművészettel foglalkoznak, különleges vetítési technikákkal kísérleteznek. Az eseményen a témákat kreatív szempontból körbejáró kerekasztal beszélgetéssel, látványos bemutatókkal, audiovizuális performanszokkal várják az érdeklődőket, melyek speciális filmvetítésekkel és magyar alkotók interaktív installációival egészülnek ki.

A fesztivál viszont nemcsak egy szűk közegnek szól. A szervezők a szélesebb közönség számára mutatják meg az interakción alapuló alkotások és vetítéstechnikák működését. Olyan művészek gyűlnek össze, akik önállóan már bemutatkoztak magyar illetve külföldi szakmai események keretében, most azonban eljött az ideje, hogy együtt, egy térben jelenjenek meg, illetve együtt formálják át a rendelkezésre álló teret. A kiállítás tárgyát interaktív installációk, vetítések, videók alkotják. A munkák olyan médiumon keresztül jönnek létre, amit az alkotóik terveztek, nem csupán felhasználtak. A kiállítás a művészet és a technológia kapcsolatát és egyben a művészet lehetséges új eszközeit keresi. A Live Cinema során zene és látványvilág kerül kölcsönhatásba. Audiovizuális performance: a zene és tánc hatására, azokkal összhangban változik a vetítés képanyaga.

A bemutatók és beszélgetések az audiovizuális művészet lehetőségeit, irányait, jövőjét térképezik fel. A résztvevők hazai alkotók, akik bemutatják projektjeiket és mesélnek a nemzetközi tapasztalatikról is. A program keretében néhány kísérleti film vetítésére is sor kerül, amik szorosan kapcsolódnak a fesztivál tematikájához.

További információk: ITT