2012. november 9., péntek

Édes Hazám a Radnóti Színházban

2012. november 13-án este Édes Hazám Közéleti - közérzeti költészet a Radnóti Színházban. Magyarországon manapság újra divatba jött a közéleti költészet. A Magvető Kiadó nagy sikerű Édes hazám versantológiája napjaink és a közelmúlt közéleti-politikai költeményeiből ad bő válogatást, kirajzolva az elmúlt két évtized ellentmondásos történetét.

A Radnóti Színház Édes hazám című estjén a kötet verseiből és az azóta született egyéb közéleti költeményekből kínálnak ízelítőt színészek és zenészek közreműködésével.

Az este során Csengery Kristóf, Csoóri Sándor, Erdős Virág, Gergely Ágnes, Kántor Péter, Kemény István, Kovács András Ferenc, Markó Béla, Marsall László, Nádasdy Ádám, Orbán Ottó, Parti Nagy Lajos, Petri György, Szálinger Balázs, Szilágyi Ákos, Térey János és Tóth Krisztina művei hangoznak el.

Közreműködnek: Adorjáni Bálint, Bálint András, Csomós Mari, Szávai Viktória, Szervét Tibor, Bárdos Deák Ágnes, Bujdosó János, Kemény Lili, Kemény Zsófi, Kollár-Klemencz László

Édes hazám - Kortárs közéleti versek
Válogatta: Bárány Tibor

Majdnem negyedszázaddal a rendszerváltás után Magyarországon újra divatba jött a közéleti költészet. A rendszerváltást követő néhány év bőséges verstermése után fokozatosan mind kevesebb olvasói és kritikai figyelem övezte a politikai, közéleti témájú verseket, ám ezek a művek léteztek és izgalmas párbeszédet folytattak egymással, ahogyan az elmúlt egy-két évben született költemények is közvetlenül megszólítják az előzményeiket – felrajzolva a magyar demokrácia bő két évtizedének történetét. Az Édes hazám antológia arra vállalkozik, hogy az olvasót részesévé tegye ennek a költői tradíciókon, nyelv- és világszemléleti különbségeken átívelő irodalmi párbeszédnek. Az antológia alapegysége nem a vers, hanem a versciklus. Alapkérdése nem az, hogy az egyes művek önmagukban hogyan ismertetik fel az olvasóval saját – művészi és politikai természetű – igazságukat, hanem hogy egymás közvetlen környezetében milyen gazdag irodalmi dialógusba vonnak be minket, politikai kérdésekben makacsul elkötelezett versolvasókat.