2016. január 28., csütörtök

Január híres szülötte - Jackson Pollock

Jackson Pollock eredeti, intellektuális, független, egy sokoldalú zseni alkat, aki nem illeszthető be semmilyen rendszerbe.

Paul Jackson Pollock, a második világháború utáni modern képzőművészet botrányos kulcsfigurája az amerikai Cody-ban született 1912. január 28 –án, s Jackson Pollock néven vált ismertté a tasizmus és az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő alakjaként.

Pollock a Vízöntő jegy szülötte, a jegy minden tulajdonságával. Ha a képeit nézzük eredeti, ötletes, intellektuális, független, egy sokoldalú zseni alkat, aki nem illeszthető be semmilyen rendszerbe. Állítólag végelláthatatlan kreativitásában az is közrejátszott, hogy öt gyerekes család legfiatalabb tagjaként nagy szüksége volt a saját elméjére, mivel rá már nem jutott annyi idő a család, a szülők részéről. Ha az életét nézzük, azt sem volt zökkenőmentes. Gyermekéveit Arizonában töltötte, majd Los Angelesben, a Manual Arts High School-ban tanult, de hamarosan kirúgták botrányos viselkedése miatt. Ezt követően New Yorkban, az Art Students League-ben folytatta tanulmányait, ott Thomas Hart Benton tanítványa lett. Az akkoriban felfedezett indián művészet, valamint a mexikói freskófestészet nagyban befolyásolta művészete alakulását.

Pollock magánélete kissé lecsendesedett, amikor megnősült, bár alkohol-és kábítószer függősége továbbra is jelen volt. Felesége, a szintén festőművész Lee Krasner segítette férje munkáját, miközben maga is hasonló stílusban festett. Peggy Guggenheim – aki később megalapította a Guggenheim Múzeumot – segítségével saját műterme és megfelelő eszközei is lettek, ami nagyban megkönnyítette művészi munkájában.

Pollock alkotás közben
A 21. században a fiatal művészek előszeretettel használják az ő általa kitalált és megalkotott technikát, az úgynevezett action painting-et, ami nála konkrétan azt jelentette, hogy műveit spontán, automatikus módon, a festék csurgatásával, fröcskölésével és kaparásával hozta létre. Gyakorta idegen anyagokat használt; homokot, darált üveget, ezekkel egy vad, dinamikus és teljesen újszerű faktúrát teremtett meg. Igaz sokszor alkoholos és kábítószeres dühöngései közepette alkotta meg festményeit, de ezt így utólag már elnézzük neki.

A Numero5 című alkotása 2006-ban bekerült a világ 15 legdrágább festményei közé. A 2,5 méter magas és 1,2 méter széles, főleg barna és sárga tónusú alkotást csekély 140 millió dollárért egy mexikói üzletember vásárolta meg. A festmény jelenlegi értéke 164,7 millió dollár. Hozzá kell ehhez tenni, hogy nagyon kevés Pollock kép van forgalomban, így ha kikerül a piacra egy-egy alkotása, akkor a gyűjtők mindent megadnak érte.

Numero5
 Az 1956. augusztus 11-én autóbalesetben meghalt művész többszólamú műveit egy olyan saját kódrendszerben alkotta meg, amelyet ő maga értett, de a nézővel is megértetett. Képei részletei is önálló gondolatsorként viszonyulnak a világhoz és mozdítanak ki minket a valóságból. Ez Pollock üzenete, egy magasabb szféra, a szabadság elérése egy másik síkon.
Kosaras Renáta