2012. szeptember 27., csütörtök

Tárlatvezetés a Várfok Galériában

Tárlatvezetés a Herman Levente és a Kékesi Donát kiállításokon

2012. szeptember 29-én, szombaton, délután 16 órakor kezdődő tárlatvezetésen a látogatók a Várfok Galéria egyik művészettörténésze kíséretében először Herman Levente autóportréival ismerkedhetnek meg, tágabb betekintést is nyerve a művész eddigi életművébe. A vezetés a Várfok Project Roomban folytatódik majd, ahol Kékesi Donát Holland Horizont című kiállítása is bemutatásra kerül.


Herman Levente (1976, Marosvásárhely / RO) legújabb képei, az Autóportrék némi nyelvi áthallással és szójáték révén történő visszautalással az önarcképek műfaját idézik: a képen megörökített, kissé plakátszerű beállítással középpontban feltűnő autókon, buszokon, kis teherszállítókon és egyéb járműveken az idő vasfoga komoly nyomokat hagyott; magányukban, csendben mégis remény sugárzik belőlük, itt-ott a néző felfedezhet különböző életjeleket... Nem pusztán portrékról van szó, hiszen a sorozat első körben elkészült néhány darabja tükörként funkcionált a festő lelke számára, aki a továbblépés, újrakezdés szellemében az út, a mozgás, a haladás gondolatára az autó motívumára asszociált. A „másodkézből" történő származásra való utalással Herman esélyt ad arra, hogy egy kidobott, kiégett, felújításra szoruló tárgy újra életre keljen és hasznossá váljon, entitásként visszatérjen eredetileg meghatározott működéséhez."


Kékesi Donát (1985, Budapest) Holland Horizont című képsorozata a Rotterdami kikötő gyakran használt tárgyait, mint szimbólumokat használja az elhagyottság, otthagyottság érzését keltve. Épített és építetlen környezetábrázolás, amelyben a holland horizont játssza a legfontosabb szerepet. A horizont az eget két féltekére metszi: a felső állandóan látható, az alsó állandóan láthatatlan. A sorozat az alsó, állandóan 'láthatatlan' területet próbálja behelyettesíteni a holland kikötőváros egységével, meditatív hangulataival és impulzusaival."

Helyszín: Várfok Galéria (1012 Budapest, Várfok u. 11.)
Időpont: 2012.09.29., szombat 16 óra
Időtartam: 1 óra
A tárlatvezetés nagyjából egy órás lesz, magyar nyelven, előzetes bejelentkezés nem szükséges.
A Program INGYENES.